- Vesti -

Pet pravila za savršen roštilj

Postoje pravila koja bi bilo dobro usvojiti kako bi vaš roštilj bio savršen. Poštujete li ih?

Izvor: Dnevnik
Podeli

Sunce, livada i dobra ekipa – sve su to preduslovi za dobar roštilj. No, ipak postoje još neka pravila koja bi bilo dobro usvojiti kako bi vaš roštilj bio savršen.

1. Dobra marinada je temelj dobrog roštilja

Nakon što ste nabavili kvalitetno meso, važna je priprema pre samog pečenja. Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja, ona će omekšati meso i dati mu sočan ukus. Marinirano meso pustite da neko vreme stoji u frižideru, a pre same pripreme izvadite ga i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi.

2. Mislite na ćumur

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ćumur poprimi svetlosivu boju, a žar postane crven. Za dobar je žar potreban i dobar dotok vazduha. Dobra priprema ćumura je važna jer se gostima nikako neće svideti meso koje je zagorelo spolja, a sirovo je iznutra.

3. Okrećite meso samo jednom

Svi će vam roštilj-majstori reći jednu stvar: meso se okreće samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Ako pak pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpusti od rešetke.

4. Nakon pečenja – čišćenje

Nakon što je meso gotovo važno je počistiti za sobom. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah čim se rešetka ohladi.

5. Pustite mašti na volju

Osim mesa, na roštilju možete peći i različito povrće – tikvice, patlidžani, pečurke, dajte mašti na volju. Osim dobre hrane, važno je i uživati i u dobrome društvu.

strana 1 od 194 idi na stranu