- Vesti -

Rođena prva beba začeta metodom “dece sa 3 roditelja”

Dečačić Zejn Radžani, rođen pre 22 dana u Torontu u Kanadi, prva je beba rođena zahvaljujući kontroverznoj mitohondrijalnoj metodi koja podrazumeva modifikovanje DNK in vitro metodom.

Izvor: Popular science
Podeli

Nataša i Omar Radžani više od četiri godine pokušavali su da postanu roditelji. Obeshrabreni neuspehom, konačno su se opredelili za metod vantelesne oplodnje.

Ali Natašine jajne ćelije već su u neku ruku bile stare - nastanak trudnoće sprečavao je njihov slab kvalitet. Ovaj problem uobičajena je pojava kod žena: što je žena starija, manje su šanse da će uspeti da ostane u drugom stanju.

Da bi se izbegla mogućnost rađanja deteta sa mitohondrijskom disfunkcijom, lekari su odlučili da primene novu tehniku mitohodrijske zamene, istu onu koja je već duže predmet žestokih debata na području Velike Britanije i SAD.

Ove rasprave najvećim delom odnose se na stvaranje “dece s tri roditelja”, ali je ista tehnika primenjena i u ovom slučaju, s tim što Zejn ima samo dva roditelja.

Ovaj proces uključuje zamenu mitohondrija starije jajne ćelije mitohondrijama iz matičnih ćelija u tkivu jajnika, od kojih kasnije nastaju jajne ćelije. Zahvaljujući metodi mitohondrijske zamene, starija ćelija ponaša se kao mlađa, povećavajući šanse za uspešnost tretmana vantelesne oplodnje.

Do sada su za zamenu korišćene mitohondrije treće osobe, ali nove mitohondrije u ovom slučaju bile su Natašine, isto kao i jajna ćelija.

Za razliku od jednog održivog embriona, koji nudi tradicionalni metod vantelesne oplodnje, nova tehnika nudi četiri. Jedno od tih jajašaca postalo je Zejn, a ostala su zamrznuta za slučaj da Nataša i Omar požele da imaju još dece.

Zejn je prva od osam beba koje će do ovog leta biti rođene zahvaljujući primeni nove tehnike. S obzirom na to da se smatra genetskom terapijom, ova metoda je ilegalna u SAD, mada američki magazin "Tajm" navodi da bi veliki broj uspešnih slučajeva mogao da navede američku Upravu za hranu i lekove (FDA) da ponovo razmotri svoju odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu