"Zabranila sam ulaz u teretanu svim licemerima"

Vlasnici jedne teretane u Sijetlu odlučili su da zabrane ulaz svim rasistima, homofobima i uopšte ljudima koji su spremni da druge diskriminišu po bilo kom osnovu.

Život

Izvor: Guardian

Četvrtak, 30.04.2015.

15:29

Default images
Ilustracija

Foto: Tim Evanson / Flickr.com

Povod za to bio je porast broja lokala u Indijani u koje je zabranjen ulaz homoseksialcima i broja napada na Afroamerikance.

“Učinila sam to zbog njih. Zbog naših članova homoseksualaca, naših članova druge boje kože. Osetila sam potrebu da urlam iz sveg glasa: ‘Ovde ste bezbedni!’ Pustite ostatak sveta, mi vas podržavamo”, napisala je Alisa Rojs, koja je, zajedno s mužem, otvorila krosfit teretanu u Sijetlu.

Ipak, mnogi članovi su se pobunili, naročito zato što je u znaku okačenom na ulazu u teretanu upotrebljena i jedna uvredljiva reč (“ass*oles”) za osobe koje nisu dobrodošle.

“Razumela sam ih. Nisam mogla da se ne složim i skinula sam znak. Međutim, pitanje je i dalje bilo otvoreno. Da li bi možda trebalo i da one koji diskriminišu pozovem u svoju teretanu i pomognem da se društvo promeni nabolje?”, piše Rojs.

“Ipak, jedan član mi je rekao: ‘Mislim da si apsolutno u pravu u tome da se osobe s privilegijama osećaju relativno ugodno u društvu i nadaju se da neće morati da se odreknu istih, dok drugi žive u neugodnosti, strahu, izolaciji.’ Razmislite o tome: Zašto osećamo potrebu da se osećamo prijatno i bezbedno, kad tako mnogo ljudi oko nas nema tu mogućnost?”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: