Neandertalci su jeli svoje mrtve rođake?

Ostaci slomljenih kostiju, starih 57.600 godina, pokazali su da su tela preminulih bila iskidana nedugo nakon njihove smrti.

Život

Izvor: Daily Mail

Sreda, 15.04.2015.

10:55

Default images
Foto: Thinkstock

Sudeći prema oznakama nađenim na fosilnim ostacima dve odrasle osobe i jednog deteta u francuskoj regiji Poitu-Šarentes , moguće je da su se neandertalci hranili telima svojih preminulih, bilo zbog gladi ili nekih neobičnih pogrebnih običaja.

Slični znakovi - kosti koje su slamane, sečene i razdvajane kod zglobova neposredno nakon smrti - pronađeni su i na drugim lokalitetima.

Ipak, stručnjaci su i dalje skeptični, s obzirom na to da na kostima nema tragova zuba, i da su na lokalitetu nađene brojne kosti životinja.

“Vrlo je moguće da je u pitanju bila neka vrsta rituala. Ovakve znakove uspeli smo da uočimo na brojnim neandertalskim arheološkim lokalitetima u Evropi, ali još uvek nemamo dokaz za to da su se neandertalci hranili mesom pripadnika svoje vrste”, izjavila je Marija Dolores Garalda, profesor sa Univerziteta “Complutense” u Madridu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: