- Vesti -

Propada tihi svedok nastanka dinastije Karađorđević

U selu Gorovič u opštini Topola nalazi se crkva koja svedoči o stvaranju dinastije Karađorđević. Iako ju je Zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio nepokretnim kulturnim dobrom, ona i dalje propada.

Izvor: B92
Podeli

Ekipa B92 je prva koja je istraživala istoriju ovog mesta.

Više izvora govori o poreklu gorovičanske crkve. Srpska pravoslavna crkva je prihvatila onaj koji kaže da je iz perioda cara Dušana.

Otkako su crkve građene ova je jedna od najvećih i najstarijih u Šumadiji. Preživela je i period Otomanskog carstva.

“Crkva je obnavljana više puta zbog podloge i urušavanja, akoje vidite sada, a definitivno je napuštena 1860”, kaže Igor Petrović iz Kulturnog centra Topole.

Crkva beleži važne i zanimljive trenutke srpske istorije. Prema pričama Karađorđevih savremenika, vožd je upoznao Jelenu u obližnjem selu i venčao se s njom baš tu. Tako je započelo stvaranje jedne od dve najveće srpske dinastije.

“Kada je ukrao devojku Jelenu iz Masloševa, on se i venčao u ovoj crkvi 1786. godine, po tvrdnji Gaje Pantelića Vodeničarevića, inače prijatelja Karađorđa još od detinjstva”, kaže Petrović.

Pred prvi boj s Turcima Karađorđe je ovde došao sa vojskom.

“Polaskom iz Smederevske Palanke u prvi boj protiv Turske vojske,, u boj na Rudniku on je sa vojskom uz pratnju dobošara prošao ovim krajem”, kaže Igor Petrović.

On je istraživanje o istoriji crkve, koje je finansiralo Ministarstvo kulture, zabeležio u svojoj neodštampanoj knjizi. Dokazao je da su priče naroda sela Gorovič, koji vekovima pamti ono što istorija nije zabeležila, tačne.

“Oni su naseljavali ovu teritoriju i pre i posle Velike soebe naroda. Znači, nisu odavde odlazili. Možemo govoriti o tim ljudima kao čuvarima jednog istorijskog događaja i kolektivnog pamćenja”, kaže Petrović.

Srbi već vek i po ne mogu da prepoznaju kulturnu i istorijsku vrednost crkve koja svedoči o njihovom vremenu. Kako ne bi dalje propadala, opština Topola planira da je zaštiti posebnom staklenom konstrukcijom.

Vesti

Postoji li pravo na smrt?

Eutanazija ili pravo na izbor smrti je nešto što se protivi osnovnom ljudskom nagonu - želji za preživljavanjem, ali ona je za ljude u velikoj patnji, bolovima i neizlečivoj situaciji često poželjna opcija.

Vesti četvrtak 30.04. 18:10 Komentara: 35
strana 1 od 184 idi na stranu