Kakve veze imaju mačke sa radioaktivnom katastrofom?

Ako pokušavate da stabilizujete nuklearni otpad - nemojte nikako koristiti mačiji posip, ustanovili su na teži način zaposleni u američkom Postrojenju za skladištenje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku.

Život

Izvor: Mashable

Utorak, 31.03.2015.

20:26

Default images

To je ujedno i zaključak izveštaja na 277 strana koje je objavio Sekretarijat za energiju nakon radioaktivnog curenja u Postrojenju.

Godinu dana nakon nesreće istražitelji su potvrdili da je metalno bure, koje je sadržalo više od 200 litara nuklearnog otpada popucalo kada je upotrebljena pogrešna vrsta mačijeg posipa, kao što se do tada sumnjalo.

Zahvaljujući sposobnosti stabilizovanja nitratnih soli koje ulaze u sastav nuklearnog otpada, mačiji posip od anorganskih silikata odavno se koristi u procesu njegove eliminacije. Međutim, problem je nastao kada je umesto standardnog mačijeg posipa upotrebljen organski, koji se pretežno sastoji od pšenice.

Predstavnici Sekretarijata zaključili su da različite materije u buretu “nisu bile kompatibilne”, što je prouzrokovalo stvaranje gasova i pucanje bureta nakon skladištenja.

Tokom nesreće, srećom, niko nije povređen, mada je 21 osoba bila izložena slabijoj radijaciji.

Postrojenje se koristi za skladištenje buradi koja sadrže šut, zaštitnu opremu i alat koji su tokom razvoja nuklearnog oružja kontaminirani plutonijumom ili nekim drugim radioaktivnim elementom. U pitanju je jedina podzemna deponija nuklearnog otpada u zemlji. Ovo mesto zatvoreno je nakon nesreće, a najverovatnije će biti utrošeno još pola milijarde dolara pre nego što ponovo bude pušteno u pogon.

Foto: Rushabh J/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: