Pomračenje 1999: Spustite roletne i udaljite se od prozora

Evropa je jutros uživala u pomračenju Sunca i sada čeka sledeće veliko, koje je zakazano za 2026. godinu. Današnjim tinejdžerima je ovo bila prva solarna eklipsa koju će pamtiti, a oni stariji se sećaju i prethodne - 1999. godine, koja je u našoj zemlji imala poseban tretman.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

12:14

Default images
Foto: YouTube

Savezna Republika Jugoslavija dočekala je pomračenje Sunca 1999. godine svega dva meseca nakon bombardovanja, ali su tog 11. avgusta ulice bile neuporedivo praznije nego u danima u kojima su snage NATO-a gađale ciljeve po Srbiji.

"U zatvorenoj prostoriji, bilo kod kuće, ili pak na radnom mestu, treba spustiti roletne na prozorima, ili se udaljiti od prozora, kako pogled ne bi nesvesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih sredstava", poruka je iz Dnevnika RTS-a 1999. godine. To je bio samo delić neshvatljive medijske kampanje usmerene protiv prirode i zdravog razuma tokom koje je građanima poručivano svašta - od toga da će delimično ili potpuno oslepeti, preko toga da treba da sklone decu od zračenja (koje pomračenje drastično pojačava?!), do možda u tom kontekstu i najrazumljivijih upozorenja, da je to prosto znak smaka sveta.

Ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku u saradnji sa Saveznim hidrometeorološkim zavodom i Institutom za očne bolesti Kliničkog centra Srbije su nas upozoravali preko štampanih medija na ubrzan rad srca, grčeve u želucu, svrab kože, skok pritiska ili šećera, pa čak i na učestalo mokrenje.
Smenski rad je posebno organizovan (prva smena mora sačekati dolazak osoblja iz druge smene), deca su slana u zamračen prostor, a "ko ne mora" bolje da ne gleda u nebo.

"Preporučuje se da se i pored zaštitnih naočara pojava ne posmatra direktno, već indirektno preko TV ekrana", zaključuje se u preporuci državnih organa. Nisu vredeli ni (relativno tihe) poruke razuma, apeli naučne javnosti, izveštaji iz stranih medija i najave dobre atmosfere i okupljanja u parkovima širom sveta.

Beograd, Novi Sad, Užice i drugi gradovi u SRJ su tokom tih sat i po tada bili pusti, a preko čuvenih "putača" od lepljive trake, koje su prozore štitile od detonacija i pucanja tokom bombardovanja, prebacivana su ćebad. Skloništa su možda bila i punija nego nakon sirena, a deca uprkos lepom vremenu nisu izlazila napolje.
Foto: Thinkstock
Oni koji se nisu plašili lepo su se proveli u parkovima i gledali davno objašnjeni prirodni fenomen kroz stare, presavijene filmove, rendgenske snimke, maske za zavarivanje, nagaravljena stakla, ili kroz još jedan od zaboravljenih relikata prošlosti - "unutrašnjost" starih disketa od 5,25 inča.

Kako vi pamtite pomračenje Sunca 1999. godine?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: