Završeno pomračenje Sunca, sledeće veliko je 2026.

Evropa je imala priliku da uživa u najvećem pomračenju Sunca od 1999. godine, a građani Srbije su fenomen mogli da prate do 11.58h. Mesec je počeo da prekriva Sunce u 9.39h, a maksimalno pomračenje u Srbiji (oko 50%) bilo je u 10.48h.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

06:00

Default images
Foto: B92

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Oni koji su danas bili na samom severu kontinenta imali su još bolji pogled, a stanovnici Farskih Ostrva i norveškog arhipelaga Svalbarda, njih ukupno oko 52.000, uz brojne turiste, videće i totalno pomračenje Sunca.
U Srbiji je za vreme delimičnog pomračenja Mesec maksimalno zaklonio oko polovine Sunca.

Pomračenje Sunca je poslednji put bilo vidljivo 1999. godine, a danas je, u zavisnosti od lokacije, zaklonilo između 30 i 98 odsto sunčeve svetlosti.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026, a delimično pomračenje odigraće se na nebu 21. juna 2020. godine.
Foto: Astronomsko društvo "Alfa" iz Niša / YouTube
Ova retka pojava se ne sme posmatrati golim okom, jer to može da ošteti vid. Pomračenje Sunca bi trebalo da se prati kroz specijalne naočari za pomračenje, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.
Foto: B92
Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društa "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon.
Foto: B92
Ovo pomračenje je bilo vidljivo u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u severnom delu Atlantskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije.

U svetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja duže je za dva minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999.

Dan je u Srbiji bio vedar, pa je pogled na pomračenje bio izuzetan, dok milioni ljudi na severu Evrope nisu imali toliko sreće i vidik su im zaklanjali magla i oblaci.
Foto: YouTube/Screenshot
Projekciju pomračenja nad Srbijom možete pogledati ovde.

Inače, pojedini evropski proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdevanja strujom. Operatori se mesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu.

Kako je Evropa pratila pomračenje pogledajte u nastavku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: