- Vesti -

Solarne lampe iz kućne radinosti koje su promenile svet

Onima koji žive u urbanim sredinama veštačko osvetljenje možda se ne čini kao velika stvar, ali je činjenica da više od četvrtine svetske populacije danas živi u mraku.

Izvor: independent.co.uk
Podeli

Uprkos tome što je 2015. godinu Unesko proglasio Međunarodnom godinom svetlosti, više od 25 odsto svetske populacije danas nema pristup električnom osvetljenju.

Svesna veličine problema, 2011. godine dobrotvorna organizacija “My Shelter Foundation” sa Filipina osmislila je projekat simbolično nazvan “Liter of Light” (Litar svetlosti) koji je mnogim siromašnim domaćinstvima širom zemlje obezbedio ekološko i besplatno osvetljenje.

Šokiran životnim uslovima lokalnog stanovništva, član organizacije Ilak Dijaz razradio je ideju Alfreda Mosera, mehaničara iz Sao Paula, nastalu 2002. godine, stvorivši solarnu bocu zahvaljujući kojoj je preko 15 000 domaćinstava dobilo osvetljenje.

Danas, četiri godine kasnije, ovaj izum primenile su 53 zemlje, u kojima je postavljeno preko 350 000 “svetiljki”.

Članove organizacije “My Shelter Foundation” naročito raduje činjenica da ovaj patent nije u posedu velikih, multinacionalnih korporacija.

“Ako dovoljno ljudi podučite tome kako se pravi olarna sijalica, možete biti sigurni u to da će narod uvek imati besplatno osvetljenje. Tri do pet vati je sve što je potrebno da celo selo dobije ulične svetiljke. Pomnožite to sa milion stanovnika koji primenjuju ovu ideju i dobićete efekat koji bi mogao biti znatno moćniji od onog koji proizvodi bilo koja velika elektrana”, izjavio je Dijaz.

Uputstvo za izradu solarne boce možete videti ovde:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu