"Zora" se približava dalekoj Cereri

NASA letelica Dawn (Zora) trebalo bi uskoro da dođe do kraja svog osmogodišnjeg puta ka patuljastoj planeti Cereri.

Život

Izvor: AP

Utorak, 03.03.2015.

21:31

Default images
Beta / AP Photo/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Sonda će ući u orbitu Cerere u petak, posle gotovo pet milijardi kilometara dugog putovanja.

Cerera je prva od dve patuljaste planete u Sunčevom sisemu koje će ove godine imati posetu. NASA New Horizons letelica već je na putu ka Plutonu, do kog će stići u julu.

Patuljaste planete su sfernog oblika, ali za razliku od “običnih” planeta, imaju u blizini druga nebeska tela slične veličine.

Lansirana 2007. Dawn je prvu stanicu na putovanju napravila kod asteroida Vesta. Poslala je na Zemlju više od 30.000 fotografija iz pojasa asteroida, a zatim nastavila ka konačnoj destinaciji.

U narednim mesecima, trebalo bi da šalje sve jasnije fotografije Cerere i ispita vodena isparenja primećena u dve regije na Cereri čiji izvor nije poznat.

Vesta i Cerera nalaze se u zoni između Marsa i Jupitera ispunjenoj stenama koje nikada nisu postale dovoljno velike da bi mogle da se smatraju planetama. One su doslovno fosili iz vremena nastanka Sunčevog sistema.

Dawn će proučavati Cereru 16 meseci, a od okončanja misije ostaće na najnižoj udaljenosti od njenog tla dok se prirodno ne sruši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: