"Biblioteka++" stvara nove generacije programera

U ćuprijskoj Biblioteci „Dušan Matić“ realizuje se projekat pod nazivom Biblioteka++, sa ciljem stvaranja nove generacije programera.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

15:54

Default images

Ciljna grupa su deca od deset i više godina, koja uz pomoć Lego Majndstorms kompleta za robotiku sklapaju i uče da programiraju robote.

Tokom realizacije projekta učenicima se daje podrška za korišćenje slobodnog softvera otvorenog koda. Kroz radionice koje traju već sedam meseci prošlo je na stotine đaka, a plan je da broj đaka bude i mnogo veći.
Radionice se trenutno izvode u partnerskim školama iz Ćuprije i Jagodine, kao i u prostorijama ćuprijske Biblioteke. Organizuju se i ugledni časova u saradnji sa nastavnicima osnovnih škola iz Jagodine.

Osim što se realizuje kroz radionice, projekat je putem zvaničnog sajta dostupan svim korisnicima zainteresovanim za programiranje, robotiku i slobodan softver. U sklopu radionca učenici u saradnji sa mentorom, Lazarević Ivicom, razvijaju i edukativni softver. (Jedan od primera možete videti OVDE.).
Autor projekta, dipl. inž. informatike Ivica Lazarević, očekuje da će se čitava priča proširiti na celu Srbiju i na region jer je interesovanje dece ogromno pošto o programiranju i o robotici uče kroz igru.

Za sada postoji nekoliko poziva za saradnju iz regiona: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Rumunije, pa se očekuje da će ovaj koncept dobiti ogroman regionalni značaj.
Ovaj projekat je jedan od deset koji je organizacija EIFL odabrala sredinom 2014. godine u konkurenciji od oko 300 biblioteka iz celog sveta, a pokrenut je zahvaljujući entuzijazmu troje ljudi: Gordane Marković, direktorke ćuprijske biblioteke, Suzane Tanasijević, koordinatora projekta i autora projekta Ivice Lazarevića.

Projekat finansira međunarodna organizacija EIFL, od koje je ćuprijska Biblioteka ovom prilikom dobila 20.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: