- Vesti -

"Biblioteka++" stvara nove generacije programera

U ćuprijskoj Biblioteci „Dušan Matić“ realizuje se projekat pod nazivom Biblioteka++, sa ciljem stvaranja nove generacije programera.

Podeli

Ciljna grupa su deca od deset i više godina, koja uz pomoć Lego Majndstorms kompleta za robotiku sklapaju i uče da programiraju robote.

Tokom realizacije projekta učenicima se daje podrška za korišćenje slobodnog softvera otvorenog koda. Kroz radionice koje traju već sedam meseci prošlo je na stotine đaka, a plan je da broj đaka bude i mnogo veći.

Radionice se trenutno izvode u partnerskim školama iz Ćuprije i Jagodine, kao i u prostorijama ćuprijske Biblioteke. Organizuju se i ugledni časova u saradnji sa nastavnicima osnovnih škola iz Jagodine.

Osim što se realizuje kroz radionice, projekat je putem zvaničnog sajta dostupan svim korisnicima zainteresovanim za programiranje, robotiku i slobodan softver. U sklopu radionca učenici u saradnji sa mentorom, Lazarević Ivicom, razvijaju i edukativni softver. (Jedan od primera možete videti OVDE.).

Autor projekta, dipl. inž. informatike Ivica Lazarević, očekuje da će se čitava priča proširiti na celu Srbiju i na region jer je interesovanje dece ogromno pošto o programiranju i o robotici uče kroz igru.

Za sada postoji nekoliko poziva za saradnju iz regiona: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Rumunije, pa se očekuje da će ovaj koncept dobiti ogroman regionalni značaj.

Ovaj projekat je jedan od deset koji je organizacija EIFL odabrala sredinom 2014. godine u konkurenciji od oko 300 biblioteka iz celog sveta, a pokrenut je zahvaljujući entuzijazmu troje ljudi: Gordane Marković, direktorke ćuprijske biblioteke, Suzane Tanasijević, koordinatora projekta i autora projekta Ivice Lazarevića.

Projekat finansira međunarodna organizacija EIFL, od koje je ćuprijska Biblioteka ovom prilikom dobila 20.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu