- Vesti -

Kako se razmnožava nova vrsta žabe?

Većina žaba se razmnožava tako što polaže jaja, a tek poneke vrste se porađaju. Dolazak na svet punoglavaca porađanjem je novina za naučnike i tek su nedavno neki od njih imali priliku da vide kako to izgleda, javlja BBC.

Izvor: newser.com
Podeli

Naučnik sa Berklija Džim Megvajer je u ruci držao žabu za koju je mislio da je mužjak, sve dok se ona nije porodila, donoseći na svet gomilu punoglavaca.

“Ili sam gledao punoglavce koji plivaju u jajovodima, ili sam bio svedok porođaja koji je na svet doneo 19 novih žaba” rekao je kasnije Megvajer.

U pitanju je novootrkivena vrsta žabe pod nazivom limnonectes larvaepartus, što na latinskom znači “plivač iz močvare koji porađa larve”. Iako su ove žabe otkrivene još 1990, tek nedavno su ustanovljene kao posebna vrsta.

“Ovo je jedna od samo desetak vrsta žaba koje se razmnožavaju na ovaj način. Sve ostale polažu jaja” izjavio je Megvajer.

Naučnici još nisu sigurni na koji način mužjaci oplode jaja, zbog toga što oni nemaju tipične penise. Međutim, to mnogo ne iznenađuje Džima Megvajera:

“Žabe su poznate po svojim čudnim reporuduktivnim navikama. To ide od toga da ženke gutaju jaja i leže na njima dok su im stomaku, dok neki mužjaci nose jaja u grlu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu