Kakva je veza između kišnih kapi i asteroida? (VIDEO)

Udar kišne kapi o tlo veoma je sličan udaru asteroida. Pogledajte i zašto...

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

10:15

Default images

Kada kiša udari u zemlju, komplikovane stvari dese se u svakoj kapljici vode.

Energija udara izaziva "šok kompresiju", "brze granularne tokove" i "kapilarne interakcije".

Ukoliko ne znate tačno šta to znači, treba da znate da su naučnici sada našli jednostavniji način za model udara kapljice.

Istraživači sa Univerziteta Minesota kažu da su udari kišne kapi o tlo neverovatno slični udarima asteroida.

Kako bi to potvrdili, istraživači su koristili foto-aparate koji snimaju venerovatno brzo i lasere koji mere šta se dešava kada voda kapne na gomilu sitnih staklenih perli.

U videu, u prilogu, voda udara lagano i kako se horizontalno širi stvara mali krater. Voda se zatim povlači, sa sobom vuče sloj granularnih čestica i vraća se nazad. Kod većih brzina udara, voda se širi više po površini i sakuplja više peska, što povećava težinu kapi i smanjuje visinu skoka. Pojačana energija udara izaziva to da voda stvori oblik prsta. Pokupi toliko čestica sa sobom i ne stvori savršenu sferu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: