Aktivista balonom šalje "Intervju" u Severnu Koreju

Aktivista iz Južne Koreje najavio je danas da će ka severnom susedu poslati balone s diskovima filma "Intervju" kako bi razbio kult ličnosti severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

09:40

Default images

Film zbog kojeg je kompanija Soni bila meta hakerskih napada, za koje SAD optužujuju Pjongjang, na karikiran način prikazuje navodno planiranje atentata na Kim Džong Una. Severna Koreja je negirala da je odgovorna za napade i obećala da će se osvetiti ukoliko je zbog toga kazne.

Posle odlaganja premijere zbog hakreskih napada, ova komedija je prvog dana prikazivanja u SAD zaradila milion dolara.

Aktivista Park Sang Hak izjavio je da će krajem januara početi da balonima izbacuje 100.000 DVD-jeva i USB memorije na kojima je sporni film.

U tom poduhvatu će mu pomoći neprofitna Fondacija za ljudska prava, sa sedištem u SAD, koja će finansirati umnožavanje filma na DVD i USB s korejskim prevodom.

****Koliko se “Intervju” isplatio?****
Foto: Beta/AP
Predstavnici Fondacije će materijal doneti u Južnu Koreju oko 20. januara, kada će, ako vetar bude povoljan, poslati prvu seriju balona.

"Apsolutno vođstvo Severne Koreje će se srušiti ako se razbije idealizacija lidera Kima", rekao je Park, koji je izbegao iz Severne Koreje.

U oktobru je Severna Koreja otvorila vatru na velike balone s propagandnim materijalom protiv njene vlasti, koje su poslali aktivisti iz Južne Koreje. To je čak izazvalo razmenu vatre s južnokorejskom vojskom.

Čak iako film stigne do Severne Koreje, pitanje je koliko će biti gledan, pošto se veruje da samo mali broj običnih građana te komunističke zemlje ima računar ili DVD plejer, a mnogi verovatno ne bi rizikovali da budu uhvaćeni dok gledaju taj film.

Da bi neko u Severnoj Koreji mogao da ima računar, potrebni su dozvola vlasti i tri prosečne plate, prema procenama analitičara iz Južne Koreje.

****"Intervju" - trik, izraz slobode ili samo loš film?****

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: