Nova indijska strip heroina je bila žrtva silovanja

Ona ima supermoći, u dosluhu je sa bogovima i bila je žrtva silovanja. To su neke od karakteristika najnovije indijske strip heroine.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

12:11

Default images

Strip „Priya’s Shakti“ inspirisan hindu mitologijom, govri o mladoj ženi Priji koja je žrtva grupnog silovanja, ali i o boginji Parvati, tj njihovoj brobi protiv kriminala u Indiji.

Indijsko-američki reditelj Ram Devineni, jedan od autora stripa, izjavio je da mu je ideja za strip pala na pamet u decembru 2012. kada su u Indiji buknuli protesti protiv grupnih silovanja, odnosno ubistva dvadestrogodišnje studentkinje u Nju Delhiju.

„U vreme dešavanja protesta bio sam u Delhiju, a čak sam bio i učesnik nekih“ priča Devineni „Jedan policajac mi je tada rekao nešto što me je zaprepastilo.“Nijedna dobra devojka ne šeta noću sama“ bile su njegove reči.“

„Tada sam dobio ideju za strip. Shvatio sam da je seksualno nasilje u Indiji kulturološki problem, kog podgrevaju patrijarhat, mizoginija i pogrešna ljudska svest“.

U indijskom društvu u kome dominiraju muškarci, čest je slučaj da je umesto silovatelja žrtva ta koja je izložena podsmehu i sumnjama.

„Razgovarao sam sa nekim žrtvama silovanja i one su mi rekle da su ih porodice savetovale da je bolje da ne traže pravdu. Takođe, silovatelji su im pretili a policija te pretnje često ne uzima za ozbiljno“ kaže Devineni.

U stripu postoji deo koji se bavi upravo tim problemom: kada Prija saopšti roditeljima da je bila silovana, oni je okrive i izbace iz kuće.

„Prija poput svakog mladog čoveka ima želju da ostvari svoje snove. Međutim, nakon silovanja ti snovi joj se ruše“ kaže Devineni.

Uz pomoć Šive i Parvati, najmoćnijeg para u hindu religiji, Prija uspeva svoju slabost da pretrovri u prednost. Na kraju, ona se vraća u grad na leđima tigra i kažnjava svoje protivnike.

Devineni je izabrao hindu religiju kao deo priče jer preko 80% Indije (u kojoj živi 1.2 milijarda ljudi) čine vernici.

On je napravio dogovor sa uličnim umetnicima kao i autorima bolivudskih postera da se naprave ogromni murali u delu Mumbajia pod imenom Daravi (jedne od najvećih azijskih siromašnih četvrti) na kojima će se videti odlomci stripa.

„Naša ciljna grupa se kreće od dece između 10 i 12 godina, sve do mladih u ranim dvadesetim. To je veoma osetljivo doba i mislim da je važno da u baš u tom periodu počnu da razmišljaju o nekim životnim pitanjima.“ dodaje Davineni.

U Indiji se prijavi jedno silovanje na svakih 20 minuta, a pomenuto grupno silovanje u Nju Delhiju 2012. je označeno kao prekretnica u borbi sa ovim problemom. Nakon višednevnih protesta koji su tada usledili, vlada je pooštrila zakon o kažnjavanju silovatelja, a za neke tipove seksualnog zlostavljanja propisana je čak i smrtna kazna.

Iako su zakoni važni, mnogi tvrde da pre svega mora da se promeni društvena svest.

„Ovaj strip je jedan od pokušaja promene te svesti“ kaže Urvaši Butalija, predsednica izdavačke kuće koja objavljuje strip.

„Mnoge promene u svetu se dešavaju nakon jake početne ideje. Mislim da je ovo sjajna ideja – nemate mnogo ženskih superheroja. Stripovi, filmovi, knjige - sve to poseduje veliki potencijal da utiče na svest ljudi.“ dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: