Prodao Nobelovu medalju za 4,75 miliona dolara

Američki genetičar Džejms Votson prodao je večeras na aukciji za 4,75 miliona dolara Nobelovu medalju koju je dobio 1962. godine.

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.12.2014.

23:20

Default images

Votson, biohemičar i genetičar koji sada ima 86 godina, dobio je Nobelovu nagradu jer je 1953. godine utvrdio strukturu, dvostruki lanac dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), što je jedno od najvećih otkrića u istoriji.

Na medalji od 23-karatnog zlata, prečnika 6,6 centimetara, ugraviran je profil Alfreda Nobela, osnivača istoimene nagrade. Votson je danas za 365.000 dolara prodao i beleške za govor koji je održao na svečanoj dodeli Nobelove nagrade.

On je 2007. godine kritikovan jer je u intervjuu u "Sandej tajmsu" rekao da pretpostavlja da su crnci manje inteligentni od belaca, te je morao da podnese ostavku na mesto šefa laboratorije "Cold Spring Harbor Laboratory", kod Njujorka. Votson se još jednom juče izvinio u "Njujork tajmsu" zbog te svoje izjave od pre sedam godina, a prošle nedelje priznao da medalju prodaje jer više nema novca pošto je proteran iz nekoliko kompanija.

Aukcijska kuća Kristis je saopštila da je to prva prodaja Nobelove medalje za života dobitnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: