Francuska veza - kada život piše drame...

Snage zakona i reda nisu imale pojma koga su uhapsile kada su 2012. privele pravdi Alfreda Katina (73), člana bande koja je nameravala da po Konektikatu rasturi 90 kg marihuane, kokaina i oksikodona. Nisu se, naime, setili jednog antologijskog filma.

Život

Izvor: Izvor: Beta

Nedelja, 30.11.2014.

10:21

Default images

Katinova kriminalna karijera počela je još 60-tih godina, i provela ga živopisnim putevima od njujorškog Bronksa do francuske Zlatne obale, gde će se začeti priča koja će, desetak godina kasnije, 1971, iznedriti slavni film po kome i danas pamtimo Džina Hekmena i Roja Šajdera, a pogotovo njegovog režisera Vilijema Fridkina.

Reč je naravno o "Francuskoj vezi", filmu koji je dobio pet Oskara. U senci filma ostala je karijera jednog od članova te kriminalne organizacije koja je u to doba drogom snabdevala Ameriku. Osnovni operativni modus im je bio da iz Turske do Marseja dovoze heroin, tu ga dorađuju i tako oplemenjenog ga šalju preko okeana, do obala Amerike.

Policija ih je, početkom sedamdesetih, razotkrila i pohapsila. Alfred Katino nikad nije poricao svoju proipadnost Francuskoj vezi; i to ne filmu, nego u stvarnom životu.

Danas, decenijama kasnije, legendarni krijumčar droge sedi u zatvoru, bez prava na kauciju, čekajući 16. decembar i izricanje kazne posle hapšenja 2012. Izjasnio se sa "kriv sam". Optužba je bila "pripadnost organizovanoj bandi za rasturanje zabranjenih supstanci". Preti mu kazna od sedam do devet godina robije.

Svi ostali članovi bande takođe su se izjasnili krivima.

Poslednje Katinovo hapšenje bilo je rezultat istrage združenih snaga DEA (Agencije za borbu protiv narkotika), državne policije Konektikata i lokalnih policajaca. U istrazi su korišćeni - kao na filmu - snimci razgovora kriminalaca koje je prethodno odobrio sud.

Kada je pre dve godine uhapšen, i kada je napokon islednicima postalo jasno s kakvom ribom imaju posla, na videlo je isplivala čudesna istorija odmetništva od zakona: godine 1966. Katino je optužen za prodavanje heroina u Bronksu i osuđen na pet godina robije.

Savezni sud ga je 1974. osudio na 12 godina zbog prodaje droge u Njujorku, ali on tada beži u Francusku. Žrrtvovao je kauciju koju je dao sudu. Vest Asošiejted presa ne kaže kolika je kaucija bila.

Francuzi ga potom hvataju pri prodaji heroina i osuđuju, 1978, na pet godina.

Po izdržanoj kazni, Francuzi 1981. Katina izručuju Americi. Amerikanci ga trpaju u zatvor da odsluži onih 12 godina koje je prethodno izbegao.

Ponovo na slobodi, Katina 1997. u Njujorku hapse pod optužbom za udruživanje radi prodaje droge. Kazna je opet 12 godina.

I sada nas evo u 2014, u kojoj junak Francuske veze u zatvoru čeka novu kaznu.

Njegov advokat Frenk Ričo Drugi, pripremajući se za ročište 16. decembra pred federalnim sudom u Bridžportu, spekuliše na temu klijentovog neprestanog vraćanja dilovanju droge: "Mislim da je to jedino što on zna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: