- Vesti -

Najstariji računar na svetu i dalje krije mnoge tajne

Naučnici su smatrali da je najstariji poznati računar, Antikitera mehanizam, star 2.000 godina. Međutim, izgleda da je prošlo mnogo više vremena od kako je potonuo zajedno sa jednim rimskim brodom.

news.com.au
Podeli

Foto: Magnus Hagdorn / Flickr.com

Nova studija koja je ispitivala drevni astronomski kalendar i kalkulator pokazala je da je uređaj stariji između 150 i 200 godina nego što se ranije mislilo.

Inače, potonuo je zajedno s brodom tokom oluje u blizini Krita.

Ovaj bronzani predmet povezuje se sa nekim od najvećih umova tog vremena, poput Arhimeda i Hiparha.

Oko 82 zarđala fragmenta uređaja izvučena su sa morskog dna od kako je prvi put pronađen 1901. Nova ekspedicija u septembru ove godine tražila je još dokaza na dnu, ali je misija bila otežana lošim vremenskim uslovima. Novo istraživanje na tom mestu zakazano je za narednu godinu.

Ipak, deluje da njihov napor nije bio uzaludan.

Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com

Brojčanik na poleđini koji predviđa vreme pomračenja sunca, ima ubeležen i događaj 12. maja 205. godine pre nove ere, dakle, samo sedam godina pošto je Arhimeda ubio rimski vojnik, nakon osvajanja grada. To znači da je Arhimed mogao da napravi Antikiteru.

Osim toga, naučnici su na osnovu daljih analiza procenili da verovatno potiče sa Sirakuze, na kojoj je Arhimed živeo 212. godine pre nove ere.

Naučnici ne tvrde da je Antikiteru napravio Arhimed, ali smatraju da su proračuni, a možda čak i prototipi sigurno njegovi.

Međutim, ono što kvari ideju o tome da je prvi računar napravio Arhimed, su natpisi na bronzi koji su ugravirani u stilu kakav se koristio na Rodosu. To bi ga, dakle, povezalo sa astronomom Hiparhom, koji je umro na tom ostrvu 120. godine pre nove ere.

Neki čak smatraju da pronađeni komadi deo ne jednog, nego dva astrolaba, koja su prevožena brodom.

Uprkos neslaganjima o njegovoj starosti i poreklu, uređaj ostaje predmet fascinacije zbog mehanike koja je vekovima ispred svog vremena.

Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com

Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com

Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com

Foto: WalkingGeek / Flickr.com

Vesti

Rodna ravnopravnost i "slučaj Lego"

Kada je reč o rodnoj jednakosti, ljudi danas imaju tendenciju da misle kako je u poslednjih 40 godina napravljen veliki pomak. Međutim, brošura koja se 1974. godine prodavala uz kutije Lego kockica, dokaz je da je čuvena danska kompanija bila daleko ispred svog vremena.

Vesti nedelja 30.11. 12:58 Komentara: 9

Venčanje od milion dolara - na kineski način

Ekstravagantno venčanje u jednom selu u provinciji Hebej u Kini, koje je koštalo najmanje milion dolara, izazvalo je kritike u javnosti i zbog tekuće nacionalne kampanje koja promoviše umerenost i skromnost, prenosi “China Daily”.

Vesti nedelja 30.11. 11:47 Komentara: 2

Francuska veza - kada život piše drame...

Snage zakona i reda nisu imale pojma koga su uhapsile kada su 2012. privele pravdi Alfreda Katina (73), člana bande koja je nameravala da po Konektikatu rasturi 90 kg marihuane, kokaina i oksikodona. Nisu se, naime, setili jednog antologijskog filma.

Vesti nedelja 30.11. 10:21 Komentara: 8
strana 1 od 149 idi na stranu