- Vesti -

Umro ekscentrični genije Aleksandar Grotendik

Aleksander Grotendik, jedan od najvećih matematičkih umova prošlog veka, umro je u Francuskoj u 86. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vrlo rano je dostigao sam vrh svoje profesije, ali se još brže iz nje povukao, da bi se posvetio antiratnom aktivizmu, živeći kao pustinjak i odbijajući da podeli rezultate svojih istraživanja sa javnošću. Grotendik je umro u četvrtak u bolnici u mestu Sen Žiron, na jugozapadu Francuske.

Rođen je u Berlinu 1928. u porodici ruskih Jevreja, ali će u Francuskoj, gde su se njegovi roditelji preselili, provesti većinu svog života.

Dobitnik Fildsove medalje 1966. Grotendikov rad revolucionirao je svetsku matematiku, posebno na polju algebre i geometrije. "Bio je jedan od divova matematike koji je svojim radom preobrazio disciplinu", rekao je Sedrik Vilani, koji je Fildsovu medalju, poznatu i kao Nobel za matematiku, osvojio 2010.

Kao što će to mnogo godina kasnije učiniti još jedan revolucionarni koliko i ekscentrični genije, Rus Grigorij Pereljman, Grotendik je odbio da primi Fildsovu medalju i sve poslove koje su mu univerziteti širom sveta nudili.

Krajem šezdesetih naglo je napustio kontakt s matematičkom javnošću i naučnom karijerom, a nakon 1988. postao potpuno nadostupan za javnost, skrivajući se u nekom selu u Pirinejima.

Iako nije potpuno odustao od istraživanja, sve je više odbijao da rezultate svog rada deli sa svetom. "Ideje Aleksandera Grotendika su prodrle u podsvest matematičara", izjavio je za pariski "Mond" njegov najpoznatiji učenik i dobitnik Fildsove medalje Pjer Delinj.

"Bio je jedinstven u načinu razmišljanja", istakao je on. Grotendikov naučni rad odlikuje se dubokim konceptualnim promenama i preoblikovanjima problema u terminima novih apstraktnih struktura koje bi pronašao vođen konkretnim problemom.

Vođen traženjem jednostavnosti i temeljnih zakonitosti u matematici, dovodio je u pitanje i najosnovnije pojmove kao što je topološki prostor, algebarski varijetet i slično.

Naročito uspešno je koristi metode mišljenja uz pomoć teorije kategorija. Pre no što se povukao, napisao je knjigu "Žetva i setva" o nemoralu i nepotizmu u matematičkim institucijama.

Vesti

Rodna ravnopravnost i "slučaj Lego"

Kada je reč o rodnoj jednakosti, ljudi danas imaju tendenciju da misle kako je u poslednjih 40 godina napravljen veliki pomak. Međutim, brošura koja se 1974. godine prodavala uz kutije Lego kockica, dokaz je da je čuvena danska kompanija bila daleko ispred svog vremena.

Vesti nedelja 30.11. 12:58 Komentara: 9

Venčanje od milion dolara - na kineski način

Ekstravagantno venčanje u jednom selu u provinciji Hebej u Kini, koje je koštalo najmanje milion dolara, izazvalo je kritike u javnosti i zbog tekuće nacionalne kampanje koja promoviše umerenost i skromnost, prenosi “China Daily”.

Vesti nedelja 30.11. 11:47 Komentara: 2

Francuska veza - kada život piše drame...

Snage zakona i reda nisu imale pojma koga su uhapsile kada su 2012. privele pravdi Alfreda Katina (73), člana bande koja je nameravala da po Konektikatu rasturi 90 kg marihuane, kokaina i oksikodona. Nisu se, naime, setili jednog antologijskog filma.

Vesti nedelja 30.11. 10:21 Komentara: 8
strana 1 od 149 idi na stranu