Srbija: Zašto se mladi parovi sve češće razvode?

Od 1.350 bračnih parova koji su tokom prošle godine sa vrata porodičnog stana skinuli zajedničko prezime, više od petine njih razvelo se u prvim godinama braka. U centar za socijalni red neretko dolaze bake i deke kojima je povređeno pravo na viđanje unuka

Život

Izvor: Politika.rs, Katarina Ðorðeviæ

Nedelja, 09.11.2014.

14:40

Default images

Foto: Tina Franklin/Flickr.com

Iskustvo stručnjaka u Gradskom centru za socijalni rad govori da sve veći broj mladih bračnih parova odlazi kod brakorazvodnog advokata pre prve godišnjice braka, a život u proširenoj porodici – sa njegovim ili njenim roditeljima, jedan je od prvooptuženih za razvod braka.

Jovana Radojičić, pomoćnik direktora u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, tužno konstatuje da raste broj razvedenih bračnih parova, ali i onih koji ne mogu da se dogovore oko vršenja roditeljskog prava nakon razvoda braka – ukupan broj dece čiji su se roditelji protekle godine sporili oko načina vršenja porodičnog prava iznosio je 8.621 i povećan je za 17,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Zbog visokog rizika kome su izložena deca čiji se roditelji spore oko vršenja roditeljskog prava, centar pruža stručnu pomoć u razrešavanju sukoba i primenjuje mere porodično pravne zaštite dece. Analiza razvedenih brakova pokazuje da je roditeljstvo i dalje ženskog pola – od 720 dece čiji su se roditelji razveli tokom protekle godine čak 602 njih je pripalo majci, svega 68 mališana pripalo je ocu, dok je za 47 dece presuđeno zajedničko starateljstvo. Naše iskustvo, nažalost, govori da se loši partnerski odnosi nastavljaju i nakon razvoda braka – veliki broj očeva ne plaća alimentaciju, jer smatra da je sa prestankom braka prestao i njegov roditeljski status, a nemali broj majki ne dozvoljava ocu da viđa dete, odnosno čini sve da iskomplikuje njihov odnos."

O problematičnom odnosu bivših supružnika mislim da dovoljno govori i činjenica da u Gradski centar za socijalni red neretko dolaze i bake i deke kojima je povređeno pravo na viđanje unuka i koji od nas zahtevaju da im omogućimo da budu sastavni deo njihovog detinjstva – priča Jovana Radojičić i dodaje da je ovaj centar prijatelj Unicefove kampanje pod nazivom „Za jače i srećnije porodice u Srbiji”.

Na pitanje – zbog čega sve veći broj mladih ljudi u prvim godinama braka stavlja tačku na zajednički život, naša sagovornica odgovora da se današnje generacije vaspitavaju u duhu individualizma, a ne zajedništva i dodaje da često ni deca nisu dovoljno snažni vezivni materijal koji cigle braka drži na okupu.

"Bračni psihoterapeuti će posvedočiti da su dolazak bebe u porodicu, odnosno ulazak deteta u adolescenciju, otkaz na poslu, bolest jednog od supružnika, ali i sindrom „praznog gnezda” najstresniji događaji u životu bračnog para, ali njihovo iskustvo takođe govori da se veliki broj mladih brakova okonča zbog prevelikog uticaja primarne porodice partnera, odnosno baka i deka koji se mešaju u brak i roditeljstvo svoje dece. Upravo je zbog toga Gradski centar za socijalni rad u saradnji sa Unicefom i Hemofarm fondacijom tokom ove i prošle godine realizovao projekat „Dobar roditelj zlata vredi” – cilj ovog programa je podizanje roditeljskih kompetencija, sticanje uvida u značaj porodice za pravilan rast i razvoj deteta, kao i razmatranje uticaja primarnih porodica na naše funkcionisanje i funkcionisanje naše dece", objašnjava Jovana Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: