Vesti -

Kako preseliti čitav grad 3km na istok?

Čitav jedan grad na severu Švedske biće pomeren za tri kilometara prema istoku kako bi se sprečilo da propadne u zemlju. Naime, grad Kiruna se nalazi iznad najvećeg podzemnog rudnika gvožđa na svetu koji se tokom godina širio i danas predstavlja opasnost za stanovništvo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Suočeni sa situacijom, gradski oci su doneli radikalnu odluku: da presele svaku ulicu, svaku kuću, svaku zgradu tri kilometara dalje. Nesvakidašnji građevinski projekat, nazvan "Kiruna-4-ever", poveren je arhitektonskom birou Vajt, a njegovu realizaciju će finansirati kompanija LKBA koja eksploatiše rudnik.

Ipak, nije jednostavno pomeriti čitav grad od 18.200 stanovnika. Planirano je da se deo po deo preseli cela infrastruktura. Čim jedan kvart bude ponovo podignut na novom prostoru, original će biti srušen. Građevine do kojih Švedani posebno drže, kao što su male drvene crkve, biće premeštene.

Predviđeno je, takodje, da novi-stari grad dobije i izvesna poboljšanja - nove trgove, parkove, škole i vrtiće. Cilj je da grad bude još funkcionalniji i prijatniji za život, navode inicijatori projekta.

"Zato su nas gradjani i podržali i sa nastrpljenjem čekaju da nikne njihov novi grad", objasnio je Mikael Stenqvist, arhitekta projekta, prenose švedski mediji.

Tokom prve etape, započete u junu, koja će trajati sedam godina, trebalo bi preseliti centar grada. Ako sve bude teklo po planu, Kiruna će u celosti biti na svom novom geografskom položaju 2033. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu