- Vesti -

Za “izum za Nobela” dobio samo 200 dolara

Japanski naučnik i pronalazač Šudži Nakamura danas ima više nego dovoljno razloga da bude srećan - upravo je on jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku. Međutim, pre nekoliko godina poslodavci su ga za taj izum “nagradili” sa 200 dolara.

Izvor: B92
Podeli

Šuji Nakamura odranije je poznat u naučnim krugovima. Ipak je njegov rad na plavim svetlećim diodama uneo revoluciju na polju osvetljenja. Uostalom, to je sada prepoznao i komitet za dodelu Nobelove nagrade, koji ga je nagradio prestižnim priznanjem i pozamašnom novčanom sumom.

Ipak, šira svetska javnost čula je za njega pre nekoliko godina kada je tužio svog poslodavca, japansku kompaniju “Ničija korporejšen”.

Za svoj genijalni izum Nakamura je od poslodavaca dobio svega 200 dolara! Zbog toga je odlučio da ih tuži i u januaru 2011. godine i izašao je iz četvorogodišnjeg spora sa znatno većom sumom.

Sud je odlučio da “Ničija korporejšen” treba da isplati Nakamuri 840 miliona jena, tadašnjih 8,1 milion dolara, s obzirom na to da je zahvaljujući ovom izumu kompanija napravila mnoštvo novih patenata koji su im doneli veliku zaradu.

“Ovoliko novca nije mogla da se dobije na sudu pre četiri godine, pa je ovo veliki korak za japanske inženjere zaposlene u korporacijama”, izjavio je tada Hidetoši Masunaga, Nakamurin advokat, preneo je "Njujork tajms". “Japansko društvo počelo je dramatično da se menja.”

Ovo je bio jedan od prvih, potom sve učestalijih slučajeva u kojima su inženjeri i pronalazači tužili svoje kompanije koje im nisu isplaćivale srazmerno velike nadoknade za pronalaske.

Vesti

Genetske promene omogućile plemenu ronjenje na dah

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell pokazali su da ljudski organizam može fizički i genetski da se prilagodi ronjenju na dah zahvaljujući povećanoj slezini, za šta su dokaz pripadnici malajskog plemena Badžau, koje nazivaju i 'morskim nomadima', a žive blizu ostrva Borneo.

Vesti petak 20.04. 21:35 Komentara: 0
strana 1 od 3784 idi na stranu