- Vesti -

Od čega je umro Frederik Šopen?

Sačuvano srce kompozitora Frederika Šopena sadrži znakove tuberkuloze, a možda i još neke plućne bolesti, izjavili su danas poljski naučnici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rezultati njihovih analiza potvrđuju Šopenovu smrtovnicu iz 1849. godine, u kojoj se navodi da je slavni muzičar poljskog porekla umro u 39. godini u Parizu od tuberkuloze.

Šopen je sahranjen na čuvenom pariskom groblju Per Lašez, ali je u duhu tadašnjeg romantizma njegovo srce vraćeno o Varšavu, gradu u kojem je odrastao i gde je pohranjeno u stubu Crkve svetog krsta.

Srce, sačuvano u konjaku, u zapečaćenoj kristalnoj urni, analizirala je prošlog aprila grupa renomiranih poljskih stručnjaka za forenziku i genetiku kako bi utvrdila njegovo stanje.

Genetičar Mihal Vit izjavio je da je srce "dosta uvećano, što ukazuje na respiratorne probleme uzrokovane nekom plućnom bolešću i da su na njemu vidljivi TB čvorovi". On, međutim, nije želeo da spekušile od koje je druge bolesti patio Šopen koji je od detinjstva bio slabog zdravlja i često bolovao od infekcija.

Kada je 2008. zatražio dozvolu da vidi srce, Vit je tada naveo da je vrlo moguće da je genijalni pijanista patio od cistične fibroze, neizlečive nasledne bolesti. Stručnjaci, koji nisu otvarali kristalnu posudu, zaključili su da je srce "izuzetno dobro očuvano".

Oni su dodatno ojačali zaptivni prsten prirodnim voskom i savetovali da se ne pristupa novim analizama pre 2065. Šopen je u Poljskoj više od slavnog kompozitora. On je nacionalni heroj, simbol teške borbe za oslobođenje zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu