- Vesti -

Putin: Rusija će biti vodeća svemirska supersila

Predsednik Vladimir Putin je naredio ubrzanje izgradnje svemirske luke na istoku Rusije. U pitanju je projekat vredan nekoliko milijardi dolara koji bi trebalo da prekine zavisnost od Bajkonur kosmodroma u Kazahstanu i odakle bi trebalo da kreću sve buduće misije na Mesec i Mars, piše "Business Insider".

Businessinsider
Podeli

Pravljenjem lansirne piste na sopstvenoj teritoriji je ključni Putinov napor da se obnovi nekada izuzetno napredna svemirska industrija koja već decenijama pati od smanjenja sredstava i odliva mozgova.

„Naša sopstvena svemirska infrastruktura i moderna mreža kosmodroma dozvoliće Rusiji da pojača svoju poziciju vodeće svemirske supersile i garantovaće nam nezavisnost svemirskih aktivnosti“, izjavio je Putin.

U razgovoru sa novinarima, Putin je dodao da se radovi sporo odvijaju pošto na kosmodromu radi svega 6.000 radnika, što je duplo manje od broja potrebnog za brzi završetak.

„Kapacitet kosmodroma će u budućnosti biti proširen, kako bi bio korišćen za ostvarivanje programa putovanja na Mesec, Mars i druge objekte u svemiru“, dodao je Putin.

Jedan od starijih državnih zvaničnika takođe je izjavio da uprkos svim finansijskim problemima, Rusija neće odustati od investiranja u svemir.

„Uprkos povećanju troškova i pritiska sankcija, Rusija neće menjati planove“, izjavio je Dmitrij Rogozin.

Rusija je u julu lansirala svemirsku raketu potpuno novog dizajna koja je u potpunosti napravljena unutar granica ove zemlje sa kosmodroma Plesetsk.

Vesti

Skup povodom 160 godina od Pupinovog rođenja

Srbija kao mala zemlja može biti ponosna na svoje naučnike čijim pronalascima svet duguje zahvalnost za svoj napredak, izjavila je savetnik predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić na obeležavanju 160 godina od rođenja Mihajla Pupina u Rektoratu Univerzirteta u Beogradu.

Vesti utorak 30.09. 21:10 Komentara: 6

Evo zašto se ovaj čovek nada da nećemo pronaći vanzemaljce

Mars je u poslednjih par nedelja ponovo aktuelna tema, pogotovo nakon što je u orbitu oko njega pristigla i prva indijska sonda. NASA i ESA tamo traže znakove života i dokaz da je tamo nekada tekla voda, a kompanija Elon Mask, šef Space X i Tesla, žele da na Marsu naprave grad. Međutim, ne žele svi da pronađemo vanzemaljski život. Neki se nadaju upravo suprotnom.

Vesti utorak 30.09. 17:32 Komentara: 44
strana 1 od 140 idi na stranu