- Vesti -

Upoznajte najstarijeg muškarca na svetu

Stojedanaestogodišnji penzionisani učitelj iz Japana, koji voli poeziju, proglašen je za najstarijeg živog muškarca.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sakari Momoi dobio je sertifikat Ginisove knjige rekorda na današnjoj ceremoniji. On je, piše AP, nasledio Aleksandera Imića iz Njujorka, koji je preminuo u junu, kada je imao 111 godina i 164 dana.

Najstarija osoba na svetu je takođe iz Japana. Reč je o 116-godišnjoj Misao Okavi iz Osake. Momoi je rođen 5. februara 1903. u prefekturi Fukušima, gde je i radio kao učitelj.

Preselio se u grad Saitama severno od Tokija posle Drugog svetskog rata i tamo je radio kao direktor srednje škole do penzije.

Na ceremoniji, koju je prenosila televizija, Momoi je nosio tamno odelo i srebrnu kravatu a kosa mu je bila brižljivo očešljana i sklonjena s čela. Ustao je iz invalidskih kolica i uz malu pomoć došao do stolice.

Na pitanje kako se oseća zbog rekorda, uspravio se i rekao da želi da živi duže.

"Recimo, još dve godine", rekao je on. Momoi, koji kaže da uživa u knjigama, a naročito u kineskoj poeziji, ima petoro dece i živi u staračkom domu u Tokiju.

Vesti

Ovako je Severna Koreja ugostila CNN

Iako Severna Koreja važi za jednu od najzatvorenijih i najtajanstvenijih država na svetu, novinar CNN-a dobio je priliku da obiđe jedan njen deo. Evo kako je izgledao sudar severnokorejskih i severnoameričkih propagadnih mašina…

Vesti nedelja 31.08. 15:31 Komentara: 83

Niška Sahat kula u proširenoj stvarnosti

Student doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu Petar Pejić, autor je projekta "Proširena stvarnost" koji je krajem prošle godine predstavljen na dodeli Nobelove nagrade i pomoću koga je moguće porušene objekte prikazati pomoću tableta ili mobilnog telefona na mestu gde su se nekada nalazili.

Vesti nedelja 31.08. 14:31 Komentara: 4

Plastične kese ne stanuju ovde

Kalifornijski zakonodavci usvojili su meru koja će Kaliforniju učiniti prvom američkom saveznom državom koja je na svojoj teritoriji zabranila korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Vesti subota 30.08. 19:43 Komentara: 19
strana 1 od 144 idi na stranu