- Vesti -

Snimljeno Sunce bez pega (VIDEO)

Naučnici su prošle nedelje ostali zbunjeni potpunim odsustvom bilo kakve jače aktivnosti na Suncu, a pre četiri dana na Suncu nije zabeležena nijedna sunčeva pega.

Podeli

Sunce se trenutno nalazi na vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, i pre samo nekoliko nedelja to je bilo očigledno po velikom broju sunčevih pega. Ali, prošle nedelje ih gotovo uopšte nije bilo, priše portal Jutarnji.hr

Fotografija snimljena 18. jula prikazuje samo jednu tačkicu, koja izgleda gotovo kao prljavština na objektivu, na mestu gde se razvija nova sunčeva pega.

- Čudno je, ali nije super-čudno, rekao je heliofizičar Tony Filips. - Vrlo je neobično imati dan bez pega za vreme Sunčevog maksimuma, ali s druge strane, ovaj Sunčev maksimum je bio vrlo slabašan, kazao je.

- Ovo jednostavno pokazuje da naučnici zaista ne znaju šta se događa na Suncu. Ne možemo predvideti kako će se ponašati, to je poruka ovog događaja, rekao je Filips.

Sunčeve pege su zanimljive fizičarima jer se radi o regijama u kojima nastaju Sunčeve baklje. Uzrokuju ih koncentrsana magnetna polja na mestima koja su malo hladnija od ostatka površine Sunca. Ta magnetna polja mogu da postanu isprepletena i mogu da prikupe znatnu količinu energije, pre nego što je otpuste u vidu baklji.

Heliofizičar sa Godardovog centra za svemirske letove, Aleks Jang, rekao je kako je teško reći šta je normalno, a šta neobično u slučaju Sunca.

- Detaljno proučavamo Sunce tek poslednjih 50 godina. To i nije dugo kada uzmemo u obzir da postoji već 4,5 milijardi godina, kazao je Jang.

Izvor: Novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu