Kako su dva Crnogorca osnovala Galatasaraj?

Šta je zajedničko za Andrijevicu u Crnoj Gori i turski klub Galatasaraj? Dvojica Andrijevčana zaslužni su za postojanje najtrofejnijeg turskog kluba.

Život

Izvor: Darko Jevtiæ

Četvrtak, 19.06.2014.

18:10

Default images

Zbog toga je delegacija turskog Galatasaraja posetila je selo Zabrđe u kod Andrijevice, gde je otkriven spomenik dvojici meštana koji su osnovali taj fudbalski klub iz Istanbula.

Milija i Pavle Bakić, kaže istorija, bili su jedni od mnogih Vasojevića koji su se početkom dvadesetog veka školovali u inostranstvu. Oni su u istanbulskom Liceju 1905. godine, zajedno sa još jedanaest drugova, osnovali fudbalski klub Galatasaraj i time postavili temelje ovom sportu u Turskoj.

"Oni su još kao djeca otišli u Tursku, odveo ih je njihov stric Mitar Bakić, koji je bio konzul u Turskoj u to vrijeme. Oni su 1905 kao gimnazijalci kao đaci osnovali Galatasaraj, prvi od osnivača tog kluba", priča Zoran Bakić.

Životni put braće Bakić pun je kontrodiktornosti. Iako su završili vojne škole u Turskoj, gde su "proizvedeni" u oficire, nisu se dvoumili prilikom objave rata.

"Pošto je Crna Gora objavila rat Turskoj, Milija i Pavle vraćaju se da bi služili otadžbini, gde stupaju na Cetinju kod Janka Vukotića u treći odred. Učestvovao je u borbi protiv Osmanlijske vojske dokle ga je put odveo do Makedonije gde je i završio svoj život u Kočanima", objašnjava za B92 Novo Bakić.

Bez obzira na to, u Turskoj su ostavili dubok trag. Galatasaraj je turski najtrofejniji klub sa 19 osvojenih titula prvaka države i 14 osvojenih trofeja kupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: