Tajni izveštaj: Nuklearna bomba umalo eksplodirala u SAD

Postoji svega par stvari na svetu koje mogu da promene tok istorije brže od eksplozije nuklearne bombe. Uništenje je trenutno i traje godinama, piše Washington Post.

Život

Izvor: Washingtonpost.com

Sreda, 11.06.2014.

17:28

Default images

Ovo čini detalje koji su se upravo pojavili u vezi sa incidentom iz 1961. godine, koji je uključivao dve nuklearne bombe, još strašnijim.

Bombarder B-52 se raspao tokom leta iznad Severne Karoline, a jedna od dve bombe koje je prenosio bila je „naoružana“ u trenutku kada je pogodila zemlju blizu grada Goldsbora, sudeći po nedavno deklasifikovanom izveštaju koji je objavio Nacionalni bezbednosni arhiv.

Da prekidač nije bio oštećen po udaru u zemlju, oružje bi najverovatnije bilo detonirano, stoji u izveštaju.

„Izveštaj navodi da zbog toga što je oružje sletelo u slobodnom padu, bez aktiviranog padobrana, tajmer nije aktivirao bateriju bombe. Bomba se nalazila u „bezbednom“ režimu, ali je bila praktično naoružana zato što je udarac pomerio ručicu indikatora na poziciju „naoružana“. Međutim, od udara su takođe oštećeni kontakti prekidača, koji su morali da budu netaknuti kako bi se oružje detoniralo“, stoji u izveštaju.

Izveštaj pokazuje da je nuklearna nesreća izbegnuta samo zahvaljujući tome što dve žice nisu uspele da se spoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: