Zvezdano jato juri prema Zemlji brzinom od 3 miliona km/h

Galaksija je izbacila jato zvezda prema Zemlji koje se kreću brzinom većom od 3 miliona kilometara na sat, ali će, na svu sreću, promašiti našu planetu i „otploviti kroz prazninu između galaksija“, tvrdi naučnici Harvard-Smitsonijan Centra za astrofiziku, piše britanski Independent.

Život

Izvor: Independent

Subota, 03.05.2014.

18:50

Default images

Astronomi nisu sigurni zašto je ovo zvezdano jato – nazvano HVGC-1, izbačeno toliko velikom brzinom. Jedna mogućnost jeste da je ta galaksija imala dve super-masivne crne rupe u svom jezgru, smatraju eksperti, kojima su se zvezde približile isuviše blizu. Crne rupe su potom izbacile ovo jato zvezda poput praćke.

Te crne rupe stvorene su pre mnogo godina sudarom dve galaksije koje su se spojile u jednu – sudbina koja očekuje u Mlečni put kada se sudari sa Andromedom.

Ovo jato otkrili su astronomi koji proučavaju galaksiju i koji su na početku mislili da je njihova brzina rezultat neke greške. Oni su pratili M87 galaksiju i prostor oko nje već godinama dok kompjuter analizira podatke i aktivnosti jata i potom šalje uzbunu astronomima ukoliko naiđe na neobične podatke.

Međutim, istraživači su bili prilično iznenađeni kada su otkrili da njihovo poslednje otkriće zapravo nije greška.

„Astronomi su i ranije nailazili na odbegle zvezde, ali ovo je prvi put da smo naišli na celo jato njih“, izjavio je Nelson Kaldver iz Centra za astrofiziku.

Ova velika brzina znači da će jato uspeti da pobegne iz galaksije i otplovi u međugalaktički prostor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: