"Večera" za crnu rupu je spremna! (VIDEO)

Naučnici širom sveta prate oblak gasa koji se približava ogromnoj crnoj rupi u središtu Mlečnog puta, a taj kosmički susret mogao bi da otkrije mnoge tajne.

Život

Izvor: Mashable

Sreda, 30.04.2014.

14:20

Default images

Oblak G2 približava se svojoj smrti još od kako je otkriven 2011.

Za naučnike Stefana Gilesena i Derila Hagarda, ovo praćenje je veoma uzbudljivo. Inače, Gilesen je istraživač Instutita za vanzemaljsku fiziku Maks Plank u Nemačkoj, dok je Hagard naučnik Univerziteta u Ilinoisu.

Ogromna crna rupa u srcu Mlečnog puta poznata je kao Sagittarius A* i četiri puta veća od Sunca. Vidljiva je samo zahvaljujući ponašanju okolnih zvezda.

Gilesen i njegov tim astronoma otkrili su mali oblak gasa sa masom oko tri puta većom od Zemljine 2011. i uočili da će oblak doći u kontakt sa crnom rupom u martu 2014.

Delovi oblaka već su počeli da se menjaju.

Kako oblak gasa počinje da ulazi u interakciju sa Sagittariusom A*, Hagard se nada da će njemu i njegovim kolegama to pomoći da shvate kako crne rupe postaju tako velike.

Naučnici znaju da supermasivne crne rupe rastu prvenstveno "gutajući" zvezde, gas i prašinu, ali nisu sigurni kako se to i koliko često dešava.

Inače, treba imati u vidu da je oblak već "progutan" i to pre oko 25.000 godina, ali je svetlost iz te oblasti svemira, tek sada doputovala do nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: