Prva srpska fabrika sreće - spoj tradicije i modernog

Smeštena na uglu Takovske i Majke Jevrosime, iza neuglednog crvenog izloga sa zatvorenim žaluzinama nalazi se Prva srpska fabrika sreće - porodično prijateljska manufaktura osnovana pre 5 godina sa ciljem da na novi i inovativni način promoviše srpsku kulturu i njeno nasleđe.

Život

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

10:01

Default images

Prvi, i najpoznatiji, proizvod PSFS je "Uskršnje jaje" odnosno omoti od termoskupljajuće folije koji se koriste za ukrašavanje jaja za Uskrs a na kojima se nalaze ornamenti iz srpskih srednjevekovnih manastira.

Motivi su grupisani u šest zbirki, na osnovu teritorija na kojima se nalaze manstiri - Kosovo, Moravska škola, Ohridska škola, Zeta, Stara Srbija, Raška.

Cilj ovog projekata je, kako je Tanjugu rekao jedan od idejnih tvoraca PSFSa, arhitekta Vladimira Vujovića da se u praktičnom formatu obnove stare vrednosti i mladima pokaže bogata istorija, tradicija i kultura Srbije.
Foto: www.psfs.rs
Projekat se, zahvaljujući sa radnji sa institucijama kulture poput Narodne biblioteke Srbije i Muzeja primenjene umetnosti - proširio i na seriju interaktivnih razglednica ali i istorijsku šetnju Beogradom.

Serija interaktivnih razglednica urađena je u saradnji sa MPU za izložbu "Osvežavanje memorije". Reč je o seriji razglednica koje imaju ilustracije ornamenata sa srpskih srednjevekovnih fresaka i zainteresovani putem mobilnog telefona i aplikacije mogu da "uđu u temu" i saznaju nešto više o srpskoj srednjevekovnoj umetnosti i državi.

Vujović kaže da su u PSFS-u pokušali da kroz taj projekat zainteresovanima prenesu priču o ornamentima koji su korišćeni i njihovoj simbolici koja je danas zaboravljena. Tako će, svako ko "klikne" na aplikaciju saznati iz kog manastira je ornament, kada je taj manastir sagrađen, čija je zadužina, odakle je ornament i tome slično.
Foto: Tanjug/Dragan Stankoviæ
Drugi projekat, ovoga puta rađen sa Narodnom bibliotekom Srbije, je Istorijska šetnja Beogradom.

To je bio pokušaj da se na interesantan način zainteresovanima približi istorija Beograda jer je to grad prebogat istorijom, kaže Vujović dok sedi u svom svedenom ateljeu okružen raznobojnim omotima za uskršnja jaja, kutijicama sa ornamentima srpskih manastira i interaktivnim razglednicama.

Pošto je Beograd u svojim slojevima vrlo kompleksan teme vezane za njega smo pokušali da stavimo u neki format šetnje. Te šetnje su dobile format razglednica - svaka serija ima 12 razglednica i svaka razglednica predstavlja određenu poziciju u gradu, rekao je on.
Foto: www.psfs.rs
Postoje tri različite šetnje - Beograd kroz vekove, Na bedemima istorije i Evropskim stopama i praćenjem ovih trasa može se pratiti oslobađanje Beograda od turskog nasleđa i pokretanje zapadu.

I razglednice i ukrasi za uskršnja jaja, koji mogu da se nađu u svim bolje snabdevenim radnjama i knjižarama, interesantni su kako domaćim korisnicima - zaposlenim domaćicama koje nemaju vremena da boje jaja, ali i strancima jer, naročito zahvaljujući razglednicama, mogu da prošetaju gradom i saznaju nešto više od njegovoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: