Sud u Hagu zabranio Japanu lov na kitove

Međunarodni sud pravde naredio je Japanu da obustavi lov na kitove na Antarktiku, ocenjujući da je to komercijalna aktivnost, a ne naučno istraživanje kao što to tvrdi Tokio.

Život

Izvor: Beta-AFP

Ponedeljak, 31.03.2014.

14:22

Default images

"Japan mora da povuče sve dozvole izdate u okviru istraživačkog programa Džarpa i da više ne izdaje dozvole u ime tog programa", izjavio je sudija Peter Tomka i ocenio da te dozvole nisu izdate u naučne svrhe.

Japanske vlasti su saopštile da će poštovati odluku suda. Premda tvrdi da je lov na kitove u naučne svrhe, Japan ne krije da mnogi kitovi na kraju završe u restoranima.

Ekološka organizacija "Si Šeperd" (Sea Sheperd) saopštila je prošle nedelje da je spasila 750 kitova od japanskih kitolovaca tokom svoje godišnje kampanje protiv lova na kitove.
BETA/AP Photo/Sea Shepherd Australia, Tim Watters, File
Ekološka organizacija "Si Šeperd" godinama šalje svoje aktiviste da spreče lov na kitove, a tokom akcija česti su incidenti.

Medjunarodna komisija za lov na kitove (IWC) zabranila je komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: