- Vesti -

„Planeta X“ ipak ne postoji

U pitanju je neuhvatljiva planeta koja je u poslednjih 20 godina predstavljala objašnjenje za krivudavu orbitu Urana. A tu je još i mala zvezda za koju se teoretisalo da se nalazi blizu našeg solarnog sistema i koja je odgovorna za skretanje asteroida sa putanje, piše news.com.au.

news.com.au
Podeli

Međutim, postoji samo jedan mali problem – „Planeta X“ i zvezda „Nemezis“ možda nikada nisu postojali, tvrde istraživači.

„Naš spoljni solarni sistem verovatno nema velikog gasnog giganta kao ni malu prateću zvezdu“, stoji u zaključku astronoma Kevina Luhmana sa Univerziteta Pensilvanija koji je rukovodio najnovijim istraživanjem uz pomoć Nasinog teleskopa WISE.

Većina teorija predviđala je da je „Planeta X“ četiri puta veća od Jupitera – najveće planete u našem solarnom sistemu.

Naučnici su do sada smatrali da bi ona mogla da bude pronađena na udaljenosti od 1.486 milijardi kilometara od Sunca ili oko 10.000 puta dalje od Zemljine orbite.

Međutim, slike koje je teleskop zabeležio nisu otkrile objekat veći od Jupitera.

Luhman ne isključuje mogućnost da je planeta skrivena u polju asteroida, a bilo bi je teško pronaći i ukoliko je poravnata sa nekom zvezdom, pošto bi ona „oslepela“ teleskop.

Naučnici su prvi put zamislili „Planetu X“ 1781. godine, kada su otkrili Uran, gasnog giganta koji je fascinirao astronome zbog svoje nepravilne orbite, koja je očigledno bila nekompatibilna sa Njutnovim zakonima gravitacije.

Posmatrači su zaključili da bi ove nepravilnosti mogle da budu objašnjene postojanjem još jedne, nepoznate planete koja je na Uran uticala sopstvenim gravitacionim poljem.

To je navelo naučnike na potragu za tom planetom prilikom koje su došli i do otkrića Plutona 1930. godine. Međutim, Pluton je bio previše mali da bi mogao da utiče na putanju Urana oko Sunca.

Napokon, naučnici su devedesetih godina prošlog veka utvrdili da su malo precenili masu Neptuna, što bi moglo da znači da je on zapravo mogao da bude razlog za čudno ponašanje Urana.

Međutim, zagovornici teorije o „Planeti X“ nisu bili ubeđeni.

Postojanje Nemezisa, zvezde koja se nalazi u blizini, prvo je spomenuto osamdesetih godina prošlog veka. Ova zvezda je navodno uticala na orbite kometa i asteroida i navodila ih ka Zemlji.

Udari ovih kosmičkih tela navodno su odgovorni za pet masovnih istrebljenja života na Zemlji koja su se desila u poslednjih 540 miliona godina.

Vesti

Napokon pronađen "sveti gral"?

Bogato ukrašen pehar, izložen u crkvi San Isidro u Leonu, na severozapadu Španije, je "sveti gral", čaša iz koje je, prema legendi, Isus pio za vreme svoje poslednje, Tajne večere, tvrde dvoje španskih istoričara.

Vesti ponedeljak 31.03. 18:42 Komentara: 50

Petnički 3000. seminar

Istraživačka stanica Petnica ove nedelje ulazi u završni deo ciklusa ovogodišnjih zimskih seminara. Jedan od ovih seminara nosi i oznaku 3000. pograma organizovanog u Petnici u prethodne 32 godine rada.

Nauka ponedeljak 31.03. 13:47 Komentara: 3

Mlada majka izgubila bitku za život

Majka, kojoj je dijagnostikovan agresivni oblik raka, kao i njenom suprugu, u vreme kada im je ćerka imala svega 18 meseci, izgubila je bitku za život posle tri godine teške borbe s bolešću.

Vesti ponedeljak 31.03. 13:07 Komentara: 27
strana 1 od 160 idi na stranu