Sremski Karlovci: Zavirite u Muzej šibica

Pored Grožđebala, Festivala kuglofa, Sremski Karlovci imaju novu buduću turističku atrakciju – Muzej šibica, jedini takav u Srbiji.

Život

Izvor: B92, Jovana Štetin

Ponedeljak, 24.02.2014.

19:13

Default images

Oko 25 hiljada kutija već pomalo zaboravljenih palidrvaca čini ovaj muzej jedinstvenim.

Jedan potez, a u njemu – vekovi istorije. Sve to pažljivo od zaborava i propadanja čuva novosadska slikarka Jovana Popović Benišek. Šibice su njeno nasledstvo, koje je prethodno pripadalo poznatoj glumici Jasni Novak. Ne preterujemo ako tvrdimo da su šibice i njena strast...

"Meni je ovo veoma dragoceno zato što sama zbirka sadrži, ne mislim samo na broj, ali sadrži jedno materijalno blago. Bukvalno, svaku od njih treba zaštiti na adekvatan način, konzervirati maltene. Jedino tako može da se odupre zubu vremena", kaže Jovana Popović Benišek, vlasnica Muzeja šibica.
Mnogo posla, ali to zahteva hronika društvenih promena – na ovom mestu videće kutije šibica iz dalekog Japana, večnog Rima ili ozbiljnog proizvođača šibica – Švedske. U minijaturnom svetu saznaćete kako se menjala moda, napredovao dizajn ali dobiti i kratak kurs nacionalne istorije – od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do danas.

"Za mene je možda najzimljivije to što posedujem veliku kolekciju naših šibica, gde se može sagledati naša srpska ili jugoslovenska istorija, s obzirom da su ove kutije nastajale u vremenu kada je sve bilo crno - belo, na neki način su šibice bile jedini šareniš", objašnjava Jovana Popović Benišek – vlasnica Muzeja šibica.

Ovaj jedinstveni muzej još uvek nije spreman za posete ali ćete u knjizi utisaka već pročitati pozitivne komentare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: