Naučnik tuži Nasu jer ne traži vanzemaljski život

Čudna „misteriozna“ stena pojavila se na slikama koje je Nasin rover Oportjuniti načinio na Marsu a astrobiolog dr Ron Džozef u svojoj tužbi tvrdi da ona krije mnogo više nego što se to na prvi pogled čini, piše Huffington Post.

Život

Izvor: Huffington Post

Petak, 31.01.2014.

18:40

Default images

Džozef tuži Nasu i njenog administratora Čarlsa Boldena u pokušaju da natera ovu svemirsku agenciju da detaljnije prouči „misteriozni“ kamen na Marsu.

Peticija, koja je podneta u Kaliforniji, traži od Nase da „načini detaljnije fotografije kamena i naučnim metodama istraži i testira taj biološki organizam“.

Međutim, NASA je identifikovala taj objekat kao kamen – čudan kamen koji je nekako uspeo da se skotrlja sa obližnjih stena i naše na fotografiji.

„Posmatrali smo ga uz pomoć mikroskopa. Jasno je da je u pitanju kamen“, izjavio je dr Stiv Skajres, jedan od naučnika zaduženih za rover Oportjuniti.

Sa druge strane, Džozef smatra da kamen podseća na „gljivice“ i da se nije misteriozno pojavio već da je tu bio sve vreme:

„Spore su bile izložene vlazi usled promenjivih vremenskih prilika na Marsu. Tokom narednih 12 dana, od trenutka kada je rover načinio prvu sliku, te spore su rasle i razvile se u strukturu koja se vidi na drugoj fotografiji. Dokazi su konzistentni sa biološkom aktivnošću i ukazuju na postojanje života na Marsu. Međutim, u nedostatku vlage, biološki uzorci poput ovih gljivica će se osušiti i raspasti i podsećaće na kamen na slici“.

Nasin portparol Alard Beutel izjavio je da agencija i dalje analizira kamen pošto je pronalaženje života na drugim planetama jedan od glavnih ciljeva ali ti dokazi moraju da budu čvrsti.

Međutim, Džozef i dalje čeka da NASA objavi fotografije visoke rezolucije.

„Odbijanje Nase da načini fotografije iz više uglova, odbijanje da se načine mikroskopske fotografije kamena i odbijanje da se objave fotografije visoke rezolucije je jednostavno neobjašnjivo, nemarno i bizarno“, stoji u njegovoj peticiji. Mars: Stena koja se niotkuda pojavila zbunila Nasu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: