Živeo asketski da bi milione poklonio drugima

Čovek koji je koristio kupone kako bi kupovao hranu i vozio se autobusom, prikupio je tajno bogatstvo od 187,6 miliona dolara i sve zaveštao u dobrotvorne svrhe.

Život

Izvor: Daily Telegraph

Subota, 30.11.2013.

19:40

Default images

Džek Mekdonald koji je preminuo u 98. godini, nosio je iscepanu odeću i godinama živeo u jednosobnom stanu, a sve vreme bio multimilioner.

Mekdonald, koji je umro u Sijetlu, ostavio je novac Dečjoj bolnici u tom gradu, Univerzitetu u Vašingtonu i Armiji spasa.

Učestvovao je u Drugom svetskom ratu i kasnije postao advokat koji je štitio prava veterana.

Njegovi roditelji koji su imali klanicu zaveštali su mu imanje koje je Mekdonald potom pretvorio u bogatstvo zahvaljujući berzi.

Tokom života uplatio je na stotine anonimnih donacija, uključujući i 150.000 dolara za kanadski grad Eloru u kom je njegov deda živeo nakon što se doselio iz Škotske.

Mekdonald nije imao biološke dece i supruga mu je umrla 1999. Samo najbliži članovi porodice znali su koliko je bogat.

Njegova pastorka Regen Denis rekla je: “Naša porodica živela je sa tajnom Džekovog bogatstva duže od 40 godina i svi smo bili zadivljeni njegovim asketskim načinom života. Bio je ekscentričan na mnogo načina, ali uvek veran sebi tako što je radio prema svojim ubeđenjima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: