- Vesti -

Najsrećnije (i najtužnije) zemlje sveta 2013.

Da li se osećate i živite bolje nego pre pet godina? A kako vam se čini ostatak sveta?

Forbes
Podeli

U celom svetu vide se znaci nestabilnosti, destrukcije, beznađa, piše magazin "Forbs". U Siriji bukti građanski rat, Libija je u haosu, a Egipat još ne može da se „sabere“ od vojnog udara.

Pa ipak, uprkos mračnim događajima u poslednjh pet godina, londonski institut Legatum primećuje da su ljudi širom sveta, zapravo, zadovoljniji životom.

Legatum već pet godina pokušava da napravi takozvani indeks prosperiteta 142 zemlje sveta, koje pokrivaju 96 odsto svetske populacije i 99 svetskog bruto proizvoda.

Najsrećnije zemlje tradicionalno su Norveška, Švedska, Kanada i Novi Zeland, dok su najmanje prosperitetne Čad, Kongo, Centralnoafrička Republika, Avganistan i Jemen.

Ima i nekih primetnih razlika u ocenama ove godine. SAD, koje su dospele na 11. mesto, pale su sa liste 20 ekonomski najmoćnijih, a prestigli su ih Novi Zeland i Južna Koreja.

Legatum je ocenjivao ličnu slobodu pojedinca, zdravstvo, ekonomiju, socijalni kapital, edukaciju, bezbednost i sigurnost, kao i vlade u zemljama.

Srbija je zauzela 76. poziciju od 142 zemlje, što je za tri pozicije bolji plasman u odnosu na prošlu godinu, a njeni građani najviše pate zbog ekonomije. Upravo u toj kategoriji najlošije rangirana i zauzima tek 127. mesto na svetu.

Građani su najviše zadovoljni zdravstvom, što ju je dovelo na 54. mesto na svetu u toj kategoriji.

Kada je reč o zemljama bivše Jugoslavije i njihovom plasmanu na mapi prosperiteta, najbolje je ocenjena Slovenija (24. mesto na svetu), dok je Hrvatska zauzela 54. poziciju, Crna Gora 71, Makedonija 79, a Bosna i Hercegovina 97.

Norveška je ubedljivo na prvom mestu svake od poslednjih pet godina. Analitičari ocenjuju da je za to zaslužna činjenica da je populacija (četiri miliona) ekonomski obezbeđena zahvaljujući nalazištima nafte i gasa, ali i egalitarističkom sistemu i homogenosti stanovništva.

Međutim, u zemljama u kojima u istoriji nema ni tragova društvene kohezije, prirodni resursi mogu biti prokletstvo. Nigerija, Sijera Leone i Zimbabve spadaju u tu grupu i u njima resursi pristupaju samo izuzetno bogati.

S druge strane, zemlje Bliskog istoka koje su prebogate naftom nisu naročito dobro plasirane na „listi sreće“.

To je zato što je indeks sloboda pojedinca veoma nizak, a poštovanje prava žena na još nižem nivou.

Predstavljamo vam deset najsrećnijih i najnesrećnijih zemalja prema Institutu Legatum.

.

Vesti

Zašto su vampiri patrolirali ovim gradom?

Zašto je vampir prešao ulicu? Zato što je želeo da se postara da mala deca mogu da pređu na drugu stranu. Međutim, ovo nije početak vica, u pitanju je policijski narednik koji je obučen u vampira kako bi promovisao bezbednost u saobraćaju za Noć veštica.

Vesti četvrtak 31.10. 19:20 Komentara: 5

Šta će ova sfera raditi na Marsu?

Ovaj mali sferični kontejner možda više liči na odbijeni prototip za nekog robota iz prošlost nego na komad vrhunske tehnologije, ali je zapravo u pitanju sredstvo kojim Evropska svemirska agencija planira da pošalje uzorke sa Marsa na Zemlju.

Vesti četvrtak 31.10. 18:15 Komentara: 3

Prizori Zemlje koji oduzimaju dah (FOTO)

Evropska svemirska agencija možda nikada nije posedovala glamur misija Apolo ili lansiranja svemirskih šatlova, ali je bez velike pompe lansirala neke od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje na svetu.

Vesti četvrtak 31.10. 14:50 Komentara: 15
strana 1 od 159 idi na stranu