- Vesti -

Bogata arheološka nalazišta Pribojske Banje

U Pribojskoj Banji obavljena su arheološka istraživanja manastira iz doba Nemanjića, ali i iz starijih perioda, a iskopavanja će biti nastavljena i iduće godine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda obavio je arheološka istraživanja manastira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji, poznatom kao sedište jedne od najstarijih episkopija Srpske pravoslavne crkve, proglašene od strane Save Nemanjića 1219. godine.

Pored ove bogomolje još pre nekoliko decenija otkrivena je najbogatija riznica zlatnog i srebrnog posuda, nakita i drugih dragocenosti, najvrednija u SPC, koja je izložena u posebnoj manastirskoj odaji.

Istraživanja su započeta prošle godine, kada je istražen i obnovljen deo ogradnog zida podignut u 14. veku. Ovogodišnji radovi bili su usmereni na otkrivanje arhitektonskih ostataka i tragova kulture iz starijih perioda.

"Sačuvani tragovi manastira Svetog Nikole Dabarskog, koji su istraživani na južnoj padini izvan ogradnog zida iz 14. veka, pripadaju utvrdenom gradu koji je čuveni arapski putopisac Idrizi opisao i uneo u svoju kartu sveta, 1154. godine kao maleni grad Banja na reci Limu", kaže Marina Bunardžić, arheolog-savetnik, koja je rukovodila Stručnim timom ovog arheološkog istraživanja.

Radnici su uklonili debele naslage šuta ispod kojih su se nazirali arhitektonski ostaci velikih zidanih objekata koji su tokom srednjeg veka stradali u velikom požaru. Ovo istraživanje nastaviće se i naredne godine.

Uz istraživanje na manastiru Sveti Nikola u Pribojskoj Banji, letos je obavljane u prvom susednom selu do ovog, u ataru sela Kratovo, i iskopavanje humke iz gvozdenog doba, kolektivne praistorijske grobnice.

Ovo arheološko iskopavanje Zavičajnog muzeja u Priboju rezultiralo je bogatim nalazima ratničke opreme i nakita iz 14 do sada otkopanih grobova. „

Rutoško-Kratovska dolina je putni komunikacijski pravac kroz milenijume. Time se objašnjava ovo bogatstvo tragova različitih kultura u velikom vremenskom razdoblju, od neolita do srednjeg veka“, kazao je Tanjugu Savo Derikonjić, direktor pribojskog muzeja i rukovodilac ovog arheološkog istraživanja.

Vesti

Zašto su vampiri patrolirali ovim gradom?

Zašto je vampir prešao ulicu? Zato što je želeo da se postara da mala deca mogu da pređu na drugu stranu. Međutim, ovo nije početak vica, u pitanju je policijski narednik koji je obučen u vampira kako bi promovisao bezbednost u saobraćaju za Noć veštica.

Vesti četvrtak 31.10. 19:20 Komentara: 5

Šta će ova sfera raditi na Marsu?

Ovaj mali sferični kontejner možda više liči na odbijeni prototip za nekog robota iz prošlost nego na komad vrhunske tehnologije, ali je zapravo u pitanju sredstvo kojim Evropska svemirska agencija planira da pošalje uzorke sa Marsa na Zemlju.

Vesti četvrtak 31.10. 18:15 Komentara: 3

Prizori Zemlje koji oduzimaju dah (FOTO)

Evropska svemirska agencija možda nikada nije posedovala glamur misija Apolo ili lansiranja svemirskih šatlova, ali je bez velike pompe lansirala neke od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje na svetu.

Vesti četvrtak 31.10. 14:50 Komentara: 15
strana 1 od 159 idi na stranu