Umro Džej Kohran, majstor hodanja po žici

Kanadski hodač po žici Džej Kohran, koji je postavio dva svetska rekorda, umro je od raka pankreasa u 69. godini, navodi se na njegovom vebsajtu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

13:38

Default images

Kohran je premnuo juče u Nijagara Folsu, u provinciji Ontario, navodi se u nekrologu pod nazivom "Princ vazduha". Ovaj Kanađanin je prvi put postavio svetški rekord 1972. godine kada je hodao četiri kilometra, napred i nazad, po žici postavljenoj iznad Kanadske nacionalne izložbe u Torontu - najvećeg sajma u Kanadi.

Kohranov najveći uspeh potiče iz 1995. godine, kada je prepešačio na žici više od 640 metara iznad reke Jangce u Kini, pri čemu je žica bila postavljena na 411 metara visine.

Ovaj događaj je pratilo oko 200.000 ljudi i načinio je Kohrana - legendom u Kini. Njegov lik krasi jednu od kineskih poštanskih marki, a po njemu je nazvana i jedna škola.

Rođen je 1944. godine, a u tekstu na sajtu se navodi da se zaljubio u hodanje po žici sa osam godina, i da je pobegao od kuće sa 14 godina kako bi pokrenuo svoju dugu karijeru.

Ona je, međutim, počela veoma bolno: Kohran je 1965. godine pao sa 27 metara visine u Torontu pošto je žica popustila, i "zaradio" je slomljenu karlicu, prelom obe noge i druge frakture. Rečeno mu je da više nikada neće prohodati. Ali on je prohodao i, štaviše, vratio se hodanju po žici, i već 1970. godine postigao svoj prvi veliki uspeh, prošetavši se provalijom između dva oblakodera u Torontu - na visini od 40 spratova.

Dve godine kasnije postavio je svetski rekord u hodanju po žici iznad Kanadske nacionalne izložbe, takođe u Torontu. Drugi svetski rekord postavio je 1981. godine, kada je 21 dan proveo na žici u San Huanu u Portoriku. Ni pod stare dane se nije odrekao svoje ljubavi, pa je prošle godine, kada mu je bilo 68, prepešačio Nijagarine vodopade na žici visokoj 228 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: