Tenkovi štite najugroženije pleme sveta

Brazilske pleme Ava, koje važi za najugroženije na svetu, ovih dana svoju borbu za preživljavanjem vodi uz moćnu podršku - od naoružanih šumokradica koje uništavaju brazilske prašume brane ih tenkovi, helikopteri i specijalne jedinice brazilske vojske.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

13:51

Default images

Kako navodi britanska nevladina organizacija za zaštitu ugroženih plemena "Survajvel internešnel", brazilska armija je poslala nekoliko stotina vojnika, helikoptere i tenkove u amazonsku regiju u sklopu velike akcije u kojoj je dosad otkriveno i uništeno najmanje sedam ilegalnih pilana i zaplenjeno više tona opreme.

"Brazil je konačno preuzeo obećavajuće korake u ciljju zaštite najugroženijeg plemena na svetu. To je dokaz da pritisak javnosti može da urodi plodom", rekao je direktor ove organizacije Stiven Kori.

Kako se navodi, trupe još nisu stigle do same teritorije gde žive pripadnici plemena Ava, gde je nezakonita seča šuma još alarmantnija.

Kako navodi Gardijan, ove aktivnosti ugrožavaju ovo pleme još od 1982. godine, kada je izgradnja železnice preko njihove teritorije omogućila lakši prilaz drvosečama.

Informacije koje je dobio BBC ukazuju da su posledice od tada katastrofalne i da je trećina terotirije Ava potpuno uništena, da je zbog seče i buke rasteran živi svet i da plemenski lovci imaju velikih problema da prehrane svoje porodice.

AP je objavio alarmantan podatak da je od 2000. do 2011. godine 550 pripadnika plemena izvršilo samoubistvo, dok su na stotine ubijene u nasilnim razmiricama oko podele zemlje. Ostalo ih je još 450, a šumokradica je samo nam tom delu teritorije više hiljada.

"Oni su uljezi, neko bi trebalo da ih natera da odu iz naše šume. Mi ne želimo da šuma nestane", rekao je pripadnik plemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: