- Vesti -

Astronaut se umalo udavio vodom u svemiru

Italijanski astronaut Luka Parmitano zamalo se udavio za vreme šetnje u svemiru pošto mu se kaciga napunila vodom, izvestili su danas mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Parmitano (36) se dobro oseća posle jučerašnjeg incidenta u kojem mu se tokom rutinske provere kablova na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u kacigu za nekoliko minuta izlilo između jednog i jednog i po litra vode iz neutvrđenih razloga.

NASA je potvrdila izveštaje o izlivanju vode i navela da život astronauta nije bio ugrožen, ali da je u toku istraga kako bi se utvrdilo odakle potiče misteriozna voda, za koju se pokazalo da nije pitka.

Zasad se pretpostavlja da možda potiče iz sistema za hlađenje, ugrađenog u kombinezon astronauta. Parmitano je, zajedno s još jednim astronautom, Amerikancem Kristoferom Kasidijem, bio na rutinskom zadatku kontrole kablova, koji je trebalo da traje šest sati, preneo je AP.

Parmitano je posle sat vremena u svemiru obavestio kontrolu da mu se kaciga puni tečnošću. Najpre je pomislio da je u pitanju znoj, ali tečnosti je bilo sve više i imala je, kako je rekao, čudan ukus.

Dobio je nalog da se vrati u Stanicu i Kasidi mu je pomogao u povratku, ali dok se Parmitano još nalazio u prostoru za dekompresiju, voda mu je prekrila oči, nos i usta i nije mogao da govori niti da čuje glas kontrolora.

Čim je kročio u Stanicu, kolege su mu pomogle da skine kacigu, iz koje se izlila voda. Parmitano, bivši probni pilot, prvi je italijanski "svemirski šetač".

Vesti

Kad Denzel Vošington obeća....

Arnold Švarceneger je jedan od glumaca koji su, između ostalog, postali prepoznatljivi zahvaljujući rečenici "Vratiću se" koju je izgovorio u "Terminatoru", ali još neki glumci imaju svoj "zaštitni znak".

Vesti sreda 31.07. 13:25 Komentara: 14

Tužio Izrael zbog razapinjanja Isusa

Jedan advokat iz Kenije podneo je tužbu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, u kojoj je naveo da je suđenje i razapinjanje na krst Isusa Hrista bilo nezakonito i da se država Izrael, između ostalih, mora smatrati odgovornom, prenosi izraelska štampa navode kenijskih medija.

Vesti sreda 31.07. 12:04 Komentara: 43
strana 1 od 141 idi na stranu