"Hodajuće" kamenje - misterija Doline smrti

Širom Doline smrti u Kaliforniji nalaze se velike stene sa misterioznim cik cak tragovima iza njih. Ovi tragovi predstavljaju dokaz da su se stene pomerale, ponekada i do 250 metara tokom jedne zime. Postoji više od 150 ovakvih stena, a ipak, niko ih nikada nije video kako se pomeraju.

Život

Izvor: Slate

Petak, 31.05.2013.

14:52

Default images

Tim naučnika je 1972. godine rešio da reši ovu misteriju. Dali su imena grupi stena koje su narednih sedam godina istraživali.

Stena teška 318 kilograma nazvana Karen, koja se tokom istraživanja nije pomerila ni centimetar, nakon sedam godina potpuno je nestala sa svog mesta kada su se naučnici ponovo vratili. Karen je pronađena skoro 800 metara od mesta gde su je naučnici prethodno posmatrali.

Brojni timovi nakon ovog nastavili su proučavaju ovaj fenomen i veruju da led koji se stvara tokom zime i jaki vetrovi, koji mogu dostići brzine i do 145 kilometara na sat, mogu biti odgovorni za ovu misterioznu pojavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: