- Vesti -

Banjaluka: Nađeno jaje iz 17. veka

Radnici preduzeća "Porobić", koji obavljaju rekonstrukciju najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci, tvrđave Kastel, prilikom radova na bedemu pronašli su zanimljive predmete iz 17. i 18. veka, a među njima i jedno potpuno očuvano jaje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pronađeno je jedno potpuno očuvano kokošije jaje sa tragovima maltera na ljusci, jedno đule, kao i dobro očuvani kovani klinovi od gvožđa, kazali su arheolozi Muzeja RS Slavica Arsenijević i Goran Simonović.

"Radnici su prilikom raziđivanja gornje zone bedema u njegovoj unutrašnjosti, u malteru, pronašli potpuno očuvano jaje. Zna se da je bedem, kao i ostali danas vidljivi delovi utvrđenja nastao u periodu turske vladavine, u vreme velikog građenja i dograđivanja na ušću Crkvene u Vrbas, od kraja 16. do početka 18. veka", objasnio je Simonović.

Može se sa sigurnošću tvrditi da je i jaje dospelo u zid u to vreme prilikom gradnje bedema, što pokazuje, kako je kazao, da su graditelji u nameri da pojačaju vezivno svojstvo krečnog maltera kojim su tada zidali u njega dodavali i jaja.

Pronađeno đule, kažu arheolozi, potiče iz vremena austrijsko-turskog rata iz 1737. godine, odnosno čuvene bitke kod Banjaluke koju su Austrijanci izgubili.

Pored toga, pronađeni su i turska lula, keramičke posude i drugi predmeti iz turskog doba, piše "Glas Srpske".

Do sada je istražen samo manji deo ovog kompleksnog i slojevitog lokaliteta, smeštenog u srcu Banjaluke, navodi "Glas Srpske".

Nauka

"Hodajuće" kamenje - misterija Doline smrti

Širom Doline smrti u Kaliforniji nalaze se velike stene sa misterioznim cik cak tragovima iza njih. Ovi tragovi predstavljaju dokaz da su se stene pomerale, ponekada i do 250 metara tokom jedne zime. Postoji više od 150 ovakvih stena, a ipak, niko ih nikada nije video kako se pomeraju.

Vesti petak 31.05. 14:52 Komentara: 31

Ovako će izgledati novi Supermen

Američka izdavačka kuća Di Si Entertejment tokom juna će na različite načine proslaviti 75. rođendan svog strip junaka Supermena. Kao prvi rođendanski poklon, Supermen je dobio novi logo.

Vesti petak 31.05. 11:29 Komentara: 4
strana 1 od 138 idi na stranu