- Vesti -

Banjaluka: Nađeno jaje iz 17. veka

Radnici preduzeća "Porobić", koji obavljaju rekonstrukciju najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci, tvrđave Kastel, prilikom radova na bedemu pronašli su zanimljive predmete iz 17. i 18. veka, a među njima i jedno potpuno očuvano jaje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pronađeno je jedno potpuno očuvano kokošije jaje sa tragovima maltera na ljusci, jedno đule, kao i dobro očuvani kovani klinovi od gvožđa, kazali su arheolozi Muzeja RS Slavica Arsenijević i Goran Simonović.

"Radnici su prilikom raziđivanja gornje zone bedema u njegovoj unutrašnjosti, u malteru, pronašli potpuno očuvano jaje. Zna se da je bedem, kao i ostali danas vidljivi delovi utvrđenja nastao u periodu turske vladavine, u vreme velikog građenja i dograđivanja na ušću Crkvene u Vrbas, od kraja 16. do početka 18. veka", objasnio je Simonović.

Može se sa sigurnošću tvrditi da je i jaje dospelo u zid u to vreme prilikom gradnje bedema, što pokazuje, kako je kazao, da su graditelji u nameri da pojačaju vezivno svojstvo krečnog maltera kojim su tada zidali u njega dodavali i jaja.

Pronađeno đule, kažu arheolozi, potiče iz vremena austrijsko-turskog rata iz 1737. godine, odnosno čuvene bitke kod Banjaluke koju su Austrijanci izgubili.

Pored toga, pronađeni su i turska lula, keramičke posude i drugi predmeti iz turskog doba, piše "Glas Srpske".

Do sada je istražen samo manji deo ovog kompleksnog i slojevitog lokaliteta, smeštenog u srcu Banjaluke, navodi "Glas Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu