- Vesti -

Izumrla vrsta nazvana po Džoniju Depu

Naučnici su odali priznanje Džoniju Depu tako što su po njemu nazvali izumrlu vrstu zglavkara čije "makazoidne kandže" podsećaju na jednu od najpoznatijih uloga holivudskog glumca.

Tanjug
Podeli

Kako prenosi AFP, Kooteninchela deppi je 505 miliona stari predak škorpija i jastoga, a ime je dobio po Depovoj ulozi Edvarda Makazorukog u istoimenom filmu Tima Bartona iz 1990. godine.

Dejvid Leg sa Imperijalnog koledža u Londonu kazao je da su ga kandže fosila odmah podsetile na Edvarda Makazorukog.

"Smatrao sam da je najbolji način da se Depu odužimo tako što ćemo ga ovekovečiti kao drevno biće koje je nekada haralo morima".

Reč "chela" u imenu fosila Kooteninchela, što na latinskom znači "kandže" ili "makaze", još jedno je podsećanje na čuvenog filmskog junaka koji je Depu pomogao da stekne svetsku slavu.

Stvorenje Kooteninchela deppi je bilo dugo oko četiri centimetara, sa nogama poput stonoge. Živelo je u plitkim vodama duž obale kanadske provincije Britanska Kolumbija, u doba kada su temperature na Zemlji bile za nekoliko stepeni više.

Naučnici, čiji je rad predstavljen u "Analima Paleontologije", navode da je Kooteninchela deppi najverovatnije bio lovac ili lešinar, koristeći kandže za hvatanje plena ili kopanje po morskom dnu.

"Kooteninchela deppi - predak današnjih zglavkara, poput škorpija, pauka, stonoga, insekata i kraba, pomaže istraživačima da prikupe nove informacije o životu na Zemlji tokom Kambrijskog perioda, kada su nastale gotovo sve moderne životinjske vrste", navodi se u studiji.

Nauka

"Hodajuće" kamenje - misterija Doline smrti

Širom Doline smrti u Kaliforniji nalaze se velike stene sa misterioznim cik cak tragovima iza njih. Ovi tragovi predstavljaju dokaz da su se stene pomerale, ponekada i do 250 metara tokom jedne zime. Postoji više od 150 ovakvih stena, a ipak, niko ih nikada nije video kako se pomeraju.

Vesti petak 31.05. 14:52 Komentara: 31

Ovako će izgledati novi Supermen

Američka izdavačka kuća Di Si Entertejment tokom juna će na različite načine proslaviti 75. rođendan svog strip junaka Supermena. Kao prvi rođendanski poklon, Supermen je dobio novi logo.

Vesti petak 31.05. 11:29 Komentara: 4
strana 1 od 138 idi na stranu