Nova otkrića o dinosaurusima

Mikroraptor - leteći dinosaurus veličine sove, koji se smatrao isključivo kopnenom životinjom, mogao je da opstane i hrani se kako u vazduhu, tako i u vodi, tvrde kanadski istraživači.

Život

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

12:33

Default images

Istraživanje objavljeno ove nedelje u magazinu Evolution pobilo je ranija naučna uverenja da su mikroraptori živeli isključivo na drveću i hranili se malim pticama i sisarima, veličine veverice.

Najnoviji dokazi o lovačkim sposobnostima mikroraptora potiču od fosila nađenih u Kini, a utvrđeno je da se u stomaku tog praistorijskog bića nalaze ostaci ribe, izjavio je paleontolog Skot Person, postiplomac univerziteta Alberta.

"Sada znamo da je mikroraptor bio veoma prilagodljiv i da je živeo na različitim terenima i imao raznovrsnu ishranu", izjavio je Parsons.

Dalja analiza utvrdila je da su i njegovi zubi prilagođeni hvatanju klizavog i glatkog plena, kakva je riba.

Istraživači su takođe utvrdili da je većina dinosaurusa mesoždera imala šiljate zube za hvatanje plena. Ali, mikroraptor je oštre zube imao samo sa jedne strane, nagnute napred što je još jedan dokaz prilagođenosti za hvatanje plena kakav je riba.

"S manje oštrih zuba u vilici, plen se ne bi cepao i kidao pri hvatanju. Mikroraptor je trebalo samo da podigne glavu, zabaci je, a riba bi cela upala u njegovu čeljust i ođednom progutana, bez ikakve muke", izjavio je Parsons.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: