Ko u Parizu krade kljove iz muzeja?

Posetioci popularnog pariskog Prirodnjačkog muzeja iznenadili su se ovog vikenda zatekavši glavni eksponat - skelet slona koji je pripadao kralju Luju XIV, prekriven čaršavima.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

20:31

Default images

Razlog za to je neobični pokušaj kradje, koji se dogodio juče rano ujutro kada je jedan čovek, iz zasad nepoznatih razloga, provalio u muzej i motornom testerom prerezao tri kilograma tešku kljovu kraljevskog slona, a potom počeo da beži kada se oglasio alarm.

Kradljivac je sa plenom uhvaćen i uhapšen u obližnjoj ulici, a u begu je povredio nogu pa je zbrinut u bolnici.

Luj XIV je slona, čiji se skelet sada čuva u popularnom muzeju, dobio na dar 1668. godine od portugalskog kralja. Životinja je u svoje vreme bila prava atrakcija u Parizu, gde je 13 godina živela u kraljevskoj menažeriji na prostoru Versajske palate.

Kada je umrla, njen skelet je uvršten u kolekciju Prirodnjačkog muzeja u Parizu, jednu od najvećih na svetu pored kolekcije londonskog muzeja.

Prerezana kljova nema značajnu novčanu vrednost, budući da nije u pitanju original već dodatak pripojen skeletu u 19. veku.

U proteklih nekoliko godina u evropskim muzejima i zoološkim vrtovima dogodio se niz krađa.

Međunarodna trgovina slonovačom, uz retke izuzetke, zabranjena je od 1989. godine, pošto je populacija slonova u Africi sa nekoliko miliona sredinom 20. veka opala na oko 600.000 do kraja 1980-ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: