- Vesti -

Ko u Parizu krade kljove iz muzeja?

Posetioci popularnog pariskog Prirodnjačkog muzeja iznenadili su se ovog vikenda zatekavši glavni eksponat - skelet slona koji je pripadao kralju Luju XIV, prekriven čaršavima.

Podeli

Razlog za to je neobični pokušaj kradje, koji se dogodio juče rano ujutro kada je jedan čovek, iz zasad nepoznatih razloga, provalio u muzej i motornom testerom prerezao tri kilograma tešku kljovu kraljevskog slona, a potom počeo da beži kada se oglasio alarm.

Kradljivac je sa plenom uhvaćen i uhapšen u obližnjoj ulici, a u begu je povredio nogu pa je zbrinut u bolnici.

Luj XIV je slona, čiji se skelet sada čuva u popularnom muzeju, dobio na dar 1668. godine od portugalskog kralja. Životinja je u svoje vreme bila prava atrakcija u Parizu, gde je 13 godina živela u kraljevskoj menažeriji na prostoru Versajske palate.

Kada je umrla, njen skelet je uvršten u kolekciju Prirodnjačkog muzeja u Parizu, jednu od najvećih na svetu pored kolekcije londonskog muzeja.

Prerezana kljova nema značajnu novčanu vrednost, budući da nije u pitanju original već dodatak pripojen skeletu u 19. veku.

U proteklih nekoliko godina u evropskim muzejima i zoološkim vrtovima dogodio se niz krađa.

Međunarodna trgovina slonovačom, uz retke izuzetke, zabranjena je od 1989. godine, pošto je populacija slonova u Africi sa nekoliko miliona sredinom 20. veka opala na oko 600.000 do kraja 1980-ih.

Vesti

Šer preživela srčani udar

Poznata pevačica i glumica Šer, koja ima 66 godina, pretrpela je blaži srčani udar. Kako kažu njeni prijatelji uzrok su mnoge stvari - ima probleme sa snimanjem albuma, njen sin Ilajdža se bori sa drogom, a ćerka Čez sa promenom pola.

Vesti nedelja 31.03. 23:31 Komentara: 4

Svetla budućnost putovanja u svemir

Evropska svemirska agencija (ESA) i Nemački svemirski centar (DLR) imaju velike planove za narednu godinu. Iz svemira naučnici mogu da saznaju mnogo toga o Zemlji, zato se istraživanja moraju nastaviti.

Vesti nedelja 31.03. 22:43 Komentara: 1

Arktik će se uskoro zazeleneti

Arktički polarni krug najverovatnije će, tokom sledećih nekoliko decenija, naglo ozeleneti, dok će se ledene ploče na Antarktiku širiti, kao posledica globalnog zagrevanja, pokazale su dve odvojene naučne studije.

Vesti nedelja 31.03. 21:47 Komentara: 47

Današnji statusni simboli su...

iPad, kabriolet, televizor dijagonale 50 inča i čistačica nalaze se među modernim statusnim simbolima većine ljudi. Istraživači su otkrili eklektičan miks stvari koje su za 2.000 ispitanika predstavljale statusne simbole današnjice.

Vesti nedelja 31.03. 19:02 Komentara: 66

Dobro delo koje se širi svetom

Možda ne zvuči primamljivo kao „kapućino“, „espreso“ ili „late“, ali novi napitak pod nazivom „uslovna kafa“ može potpuno promeniti način na kojim posmatrate ritual ispijanja toplog napitka.

Vesti nedelja 31.03. 14:09 Komentara: 56

Uskrs - običaji i zanimljivosti

Svake godine Uskrs je prilika da se porodica okupi za prazničnim stolom, načešće tradicionalno za najbogatijim uskršnjim doručkom. Bojenje jaja i „dolazak“ uskršnjeg zeca „ostaci“ su nekih davnih verovanja, a ako ste kojim slučajem zaboravili šta simbolišu, sada je pravo vreme da se prisetite.

Vesti nedelja 31.03. 13:35 Komentara: 11
strana 1 od 128 idi na stranu