- Vesti -

Ko u Parizu krade kljove iz muzeja?

Posetioci popularnog pariskog Prirodnjačkog muzeja iznenadili su se ovog vikenda zatekavši glavni eksponat - skelet slona koji je pripadao kralju Luju XIV, prekriven čaršavima.

Podeli

Razlog za to je neobični pokušaj kradje, koji se dogodio juče rano ujutro kada je jedan čovek, iz zasad nepoznatih razloga, provalio u muzej i motornom testerom prerezao tri kilograma tešku kljovu kraljevskog slona, a potom počeo da beži kada se oglasio alarm.

Kradljivac je sa plenom uhvaćen i uhapšen u obližnjoj ulici, a u begu je povredio nogu pa je zbrinut u bolnici.

Luj XIV je slona, čiji se skelet sada čuva u popularnom muzeju, dobio na dar 1668. godine od portugalskog kralja. Životinja je u svoje vreme bila prava atrakcija u Parizu, gde je 13 godina živela u kraljevskoj menažeriji na prostoru Versajske palate.

Kada je umrla, njen skelet je uvršten u kolekciju Prirodnjačkog muzeja u Parizu, jednu od najvećih na svetu pored kolekcije londonskog muzeja.

Prerezana kljova nema značajnu novčanu vrednost, budući da nije u pitanju original već dodatak pripojen skeletu u 19. veku.

U proteklih nekoliko godina u evropskim muzejima i zoološkim vrtovima dogodio se niz krađa.

Međunarodna trgovina slonovačom, uz retke izuzetke, zabranjena je od 1989. godine, pošto je populacija slonova u Africi sa nekoliko miliona sredinom 20. veka opala na oko 600.000 do kraja 1980-ih.

strana 1 od 128 idi na stranu