- Vesti -

NASA „uhvatila“ kometu veka

NASA Swift satelit koji opaža najmoćnije eksplozije u svemiru, zabeležio je fotografiju komete ISON, ledene lutalice koja će krajem godine biti bliže Suncu.

Huffington Post
Podeli

Swift, koji obično prati intenzivno gama zračenje poteklo od udaljenih zvezda, zabeležilo je kometu ISON 30. januara, ali je NASA otkrila fotografiju tek 29. marta.

Praćenjem komete tokom poslednja dva meseca, Swift je omogućio astronomima da spoznaju nove detalje o veličini i brzini te komete.

„ISON će možda biti među najsvetlijim kometama u poslednjih 50 godina, što će nam dati mogućnost da posmatramo njene promene tokom dugog perioda“, kaže glavni istraživač Denis Bodvits, astronom Univerziteta u Merilendu koji je pomagao u analizi nove fotografije.

Neki astronomi predviđaju da bi ISON mogao da bude „kometa veka“ kada bude najbliže Suncu, odnosno krajem novembra.

Ipak, poslednje analize pokazale su da ta kometa nije svetla kako su očekivali.

Kometa ISON prvi put je otkrivena u septembru 2012. a opazili su je ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novičonok uz pomoć Međunarodne naučne optičke mreže (ISON).

U vreme kad je fotografija komete napravljena, ona je bila 670 miliona kilometara od Zemlje i 740 miliona kilometara od Sunca.

Analize su pokazale da je ISON trenutno otpušta oko 51.000 kg prašine i oko 60 kg vode u minuti.

NASA će intenzivno pratiti njeno kretanje u okviru kampanje CIOC kako bi o njoj prikupila što više podataka.

Vesti

Šer preživela srčani udar

Poznata pevačica i glumica Šer, koja ima 66 godina, pretrpela je blaži srčani udar. Kako kažu njeni prijatelji uzrok su mnoge stvari - ima probleme sa snimanjem albuma, njen sin Ilajdža se bori sa drogom, a ćerka Čez sa promenom pola.

Vesti nedelja 31.03. 23:31 Komentara: 4

Svetla budućnost putovanja u svemir

Evropska svemirska agencija (ESA) i Nemački svemirski centar (DLR) imaju velike planove za narednu godinu. Iz svemira naučnici mogu da saznaju mnogo toga o Zemlji, zato se istraživanja moraju nastaviti.

Vesti nedelja 31.03. 22:43 Komentara: 1

Arktik će se uskoro zazeleneti

Arktički polarni krug najverovatnije će, tokom sledećih nekoliko decenija, naglo ozeleneti, dok će se ledene ploče na Antarktiku širiti, kao posledica globalnog zagrevanja, pokazale su dve odvojene naučne studije.

Vesti nedelja 31.03. 21:47 Komentara: 47

Današnji statusni simboli su...

iPad, kabriolet, televizor dijagonale 50 inča i čistačica nalaze se među modernim statusnim simbolima većine ljudi. Istraživači su otkrili eklektičan miks stvari koje su za 2.000 ispitanika predstavljale statusne simbole današnjice.

Vesti nedelja 31.03. 19:02 Komentara: 66

Dobro delo koje se širi svetom

Možda ne zvuči primamljivo kao „kapućino“, „espreso“ ili „late“, ali novi napitak pod nazivom „uslovna kafa“ može potpuno promeniti način na kojim posmatrate ritual ispijanja toplog napitka.

Vesti nedelja 31.03. 14:09 Komentara: 56

Uskrs - običaji i zanimljivosti

Svake godine Uskrs je prilika da se porodica okupi za prazničnim stolom, načešće tradicionalno za najbogatijim uskršnjim doručkom. Bojenje jaja i „dolazak“ uskršnjeg zeca „ostaci“ su nekih davnih verovanja, a ako ste kojim slučajem zaboravili šta simbolišu, sada je pravo vreme da se prisetite.

Vesti nedelja 31.03. 13:35 Komentara: 11
strana 1 od 128 idi na stranu