- Vesti -

Telepatija je moguća!

Naučnici su kod životinja izazvali telepatske sposobnosti pomoću kojih su pacovi na različitim kontinentima komunicirali jedan s drugim.

Izvor: Daily Mail
Podeli

Koristeći mikročipove ugrađene u njihove mozgove, pacovi su mogli da sarađuju i zajedno rešavaju jednostavne zadatke, iako su bili udaljeni na hiljade kilometara.

Istraživači tvrde da je ovo prvi primer “interfejsa između dva mozga” što otvara mogućnost da će i ljudi jednog dana uspeti da jedni drugima čitaju misli.

Tim sa Djuk univerziteta u Severnoj Karolini kaže: “Po prvi put uspeli smo da demonstriramo direktni kanal razmene informacija između dva mozga životinja bez ikakvog regularnog oblika komunikacije”.

Istraživač Migel Nikolelis, pionir u istraživanju interfejsa između mozga i kompjutera kaže da studija prvi korak ka “organskim kompjuterima” ili “moždanom internetu”.

On kaže da takva komunikacija može čak dovesti do toga da jedna životinja prisvoji tuđi identitet, ili početi da ga kontroliše.

U eksperimentu čiji su rezultati objavljeni u žurnalu Scientific Reports miskroskopske elektrode ugrađene su u mozak pacova što je omogućilo jednoj životinji da drugoj prenosi instrukcije, iako su bile u odvojenim kavezima.

Prvi pacov, poznat kao “enkoder” trebalo je da pronađe vodu u kavezu reagujući na svetlo i povlačeći određenu polugu.

Njegov mozak bio je povezan sa drugom životinjom “dekoderom” koja nije primala svetlosne signale.

Umesto toga, druga životinja oslanjala se isključivo na moždane instrukcije, ali je ipak uspela da pritisne pravu polugu i dobije nagradu.

Za čudo, komunikacija između njih bila je dvosmerna. Naime, enkoder nije primao punu nagradu, ako bi dekoder napravio pogrešan izbor. On je to razumeo i trudio se da šalje jasnije moždane signale.

“Videli smo da kada dekoder napravi grešku, enkoder menja i moždane funkcije i ponašanje, kako bi olakšao svom partneru da napravi pravu odluku”, kaže dr Nikolelis.

U drugom eksperimentu u kom su pacovi ispitanici morali da se služe samo brkovima, njihova saradnja je ponovljena.

Postoje dokazi da je dekoder pacov počeo čak da razvija dvostruki identitet tako što je primao signale i putem svojih brkova, ali i od brkova njegovog partnera.

Eksperiment je ponovljen sa još jednim parom pacova od kojih je jedan bio u Diremu (Severna Karolina), a drugi u Natalu (Brazil).

Naučnici su snimali moždane signale kod pacova i slali ih jedan drugom, utvrdivši da pacovi komuniciraju uprkos tako velikoj udaljenosti.

Vesti

Šer preživela srčani udar

Poznata pevačica i glumica Šer, koja ima 66 godina, pretrpela je blaži srčani udar. Kako kažu njeni prijatelji uzrok su mnoge stvari - ima probleme sa snimanjem albuma, njen sin Ilajdža se bori sa drogom, a ćerka Čez sa promenom pola.

Vesti nedelja 31.03. 23:31 Komentara: 4

Svetla budućnost putovanja u svemir

Evropska svemirska agencija (ESA) i Nemački svemirski centar (DLR) imaju velike planove za narednu godinu. Iz svemira naučnici mogu da saznaju mnogo toga o Zemlji, zato se istraživanja moraju nastaviti.

Vesti nedelja 31.03. 22:43 Komentara: 1

Arktik će se uskoro zazeleneti

Arktički polarni krug najverovatnije će, tokom sledećih nekoliko decenija, naglo ozeleneti, dok će se ledene ploče na Antarktiku širiti, kao posledica globalnog zagrevanja, pokazale su dve odvojene naučne studije.

Vesti nedelja 31.03. 21:47 Komentara: 47

Današnji statusni simboli su...

iPad, kabriolet, televizor dijagonale 50 inča i čistačica nalaze se među modernim statusnim simbolima većine ljudi. Istraživači su otkrili eklektičan miks stvari koje su za 2.000 ispitanika predstavljale statusne simbole današnjice.

Vesti nedelja 31.03. 19:02 Komentara: 66

Dobro delo koje se širi svetom

Možda ne zvuči primamljivo kao „kapućino“, „espreso“ ili „late“, ali novi napitak pod nazivom „uslovna kafa“ može potpuno promeniti način na kojim posmatrate ritual ispijanja toplog napitka.

Vesti nedelja 31.03. 14:09 Komentara: 56

Uskrs - običaji i zanimljivosti

Svake godine Uskrs je prilika da se porodica okupi za prazničnim stolom, načešće tradicionalno za najbogatijim uskršnjim doručkom. Bojenje jaja i „dolazak“ uskršnjeg zeca „ostaci“ su nekih davnih verovanja, a ako ste kojim slučajem zaboravili šta simbolišu, sada je pravo vreme da se prisetite.

Vesti nedelja 31.03. 13:35 Komentara: 11
strana 1 od 128 idi na stranu