- Vesti -

Bizarna želja konačno ispunjena

Kada je 1982. godine preminuo od raka, pijanista Andre Čajkovski imao je veoma posebnu poslednju želju. Međutim, na njeno ispunjenje čekalo se više od tri decenije.

Podeli

Čajkovski je svoju lobanju zaveštao u medicinske svrhe, uz posebnu napomenu da ustanova kojoj lobanja pripadne ima poseban zadatak – ona mora biti ponuđena Kraljevskoj Šekspirovoj kompaniji za upotrebu u nekoj od predstava.

Njegova želja zamalo se ostvarila već 1989. godine kada je glumac Mark Rilens pristao da koristi lobanju kao rekvizit. On je pred samu premijeru poklekao, žaleći se da se ne oseća prijatno dok pravom lobanjom maše pred publikom, prenosi Dejli Telegraf.

Tek je nedavno otkriveno da je glumac Dejvid Tenant, poznat po ulozi u seriji „Dr Who“, koristio lobanju ove sezone tokom dvadeset dve izvedbe Šekspirovog čuvenog komada „Hamlet“ u pozorištu Stratford na Ejvonu.

„Mislio sam da će to baciti senku na predstavu o kojoj bi svi pričali kao o predstavi u kojoj Dejvid igra sa pravom lobanjom“, kazao je reditelj Greg Dorejn objašnjavajući zašto se toliko dugo krila istina.

Andre Čajkovski, pijanista rođen u Poljskoj, pobegao je iz okupirane zemlje tokom Drugog svetskog rata prvo u Pariz a potom se skrasio u Londonu. Živeo je u Oksfordu gde je vrlo često išao u pozorište, pa je želeo da se bar njegovi ostaci nakon smrti nađu na daskama koje život znače.

Vesti

Traži se bračni par za put na Mars

Američki multimilioner i prvi svemirski turista u svetu Denis Tito otkrio je detalje o prvoj ljudskoj misiji na crvenu planetu, koju njegova fondacija "Inspiration Mars" planira da izvede za manje od pet godina.

Vesti četvrtak 28.02. 20:07 Komentara: 29

Nova kineska svemirska misija

Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu poneti tri kosmonauta, javili su danas državni mediji, što će predstavljati najnoviju etapu ambicioznog plana izgradnje stalne svemirske stanice.

Vesti četvrtak 28.02. 13:52 Komentara: 5
strana 1 od 116 idi na stranu