- Vesti -

Nova kineska svemirska misija

Sledeća kineska svemirska misija poleteće između juna i avgusta i u orbitu u eksperimentalnom brodu poneti tri kosmonauta, javili su danas državni mediji, što će predstavljati najnoviju etapu ambicioznog plana izgradnje stalne svemirske stanice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Brod Šendžou 10 i njegova posada biće lansirani iz udaljenog kosmodroma u pustinji Gobi da bi se u orbiti spojili s modulom Tiangong 1(Nebeska palata), javila je agencija Sinhua.

Kineski kosmonauti izveli su ručno spajanje broda s modulom po prvi put prošlog juna.

Vežbe susreta i spajanja dve letilice su važna karika u kineskim naporima da ovladaju tehnologijama i logističkim sposobnostima da u orbiti naprave svemirsku laboratoriju koje bi mogla da primi kosmonaute na duže vreme.

Kina još zaostaje u svemirskoj tehnologiji za Sjedinjenim Državama i Rusijom. Tiangong 1 je eksperimentalni modul, a ne deo buduće svemirske estanice, preneo je Rojters.

Svemirska misija ovoga leta predstavljaće najnoviju predstavu sve većeg kineskog ovladavanja svemirskim tehnologijama i dolazi u vreme kada su budžetske restrikcije i promena prioriteta dovele do obustave američkih svemirskih letova.

To će biti peta kineska kosmička misija s posadama od 2003. kada je kosmonaut Jang Live kao prvi Kinez bio u orbiti.

Kina takođe planira da izvede sletanje na Mesec broda bez posade i upotrebu mesečevog vozila. Kineski naučnici su ukazali i na mogućnost slanja čoveka na Mesec ali ne pre 2020.

Vesti

Traži se bračni par za put na Mars

Američki multimilioner i prvi svemirski turista u svetu Denis Tito otkrio je detalje o prvoj ljudskoj misiji na crvenu planetu, koju njegova fondacija "Inspiration Mars" planira da izvede za manje od pet godina.

Vesti četvrtak 28.02. 20:07 Komentara: 29
strana 1 od 116 idi na stranu